Отбелязваме 141 години от рождението на Тодор Александров

КУЛТУРА и ТРАДИЦИИ

Днес от 11:00 часа пред бюст – паметника на Тодор Александров /намиращ се в градинката пред Съдебна палата Благоевград/ ще се проведе ритуал по полагане на цветя в знак на признателност по повод 141 години от рождението на българския революционер Тодор Александров.

Тодор Александров е роден на 4 март 1881 година в щипската махала Ново село, в семейството на учителя Александър Попорушев и Мария Хаджиянева-Попорушева.

От 1888 година учи в Радовиш, където баща му е изпратен като учител. В 1893 година Александър Попорушев е върнат в Щип и Тодор Александров продължава образованието си в родния си град, където завършва ІІ и ІІІ прогимназиален клас.

Тодор Александров заедно със семейството си. Източник: Държавна агенция „Архиви“.

В 1895 г. постъпва в българското педагогическо училище в Скопие,което завършва в 1898 година с отличен успех.

В Скопие на 16-годишна възраст се включва във Вътрешната македоно-одринска революционна организация, посветен от директора на училището Христо Матов.

След завършването си Александров е разпределен като учител във Виница, центъра на тежката Винишка афера от предходната 1897 година.

Във Виница Александров работи за възстановяване на организацията. В 1900 – 1901 година преподава в българската прогимназия в Кратово, където заедно с Иван Шатев и Владимир Карамфилов е член на околийския революционен комитет.Видни дейци на ВМОРО и ВМОК в 1909 година. Александров е последен на втория редВидни дейци на ВМОРО и ВМОК в 1909 година. Александров е последен на втория ред

Под негово непосредствено ръководство са организирани и извършени атентатите в Щип (ноември 1911 г.) и Кочани (август 1912 г.), които са един от поводите за избухването на Балканската война през 1912 г.

По време на Балканската война, в която ВМОРО подкрепя изцяло българската армия и войските на българските съюзници – Сърбия, Гърция и Черна Гора в съвместната им борба срещу Османската империя, Тодор Александров е начело на чета №52 на Македоно-одринското опълчение, която достига до 117 души, и с нея навлиза в град Кукуш и го предава на настъпващите български военни части./БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.