Защо се множат респираторните заболявания

България ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ

Защо се множат респираторните заболявания? Темата в студиото на “Събуди се” коментира пулмологът д-р Александър Симидчиев. 

“След като бяхме затворени покрай пандемията, хората сега искат да се социализират повече. Общува се много, което позволява на респираторните вируси да се разпространяват”, обясни докторът. 

ADVERTISING

По думите му респираторно-синцитиалният вирус е по-опасен за деца. “Той предизвиква повече оплаквания със свистене и свирене в гърдите”, каза д-р Симидчиев.

Грипът също не е лек, категоричен е той. “Най-същественото нещо е да имаме висока степен на внимание, ако имаме симптоми”, предупреждава лекарят. “Симптомите идват 24 часа по-късно, отколкото става заразно едно дете”, обясни още той. 

Лечението при грип, насочено към причинителя, може да бъде от два типа – единият е под формата на сироп или таблетки, а другият – с инхалатор. “Те обаче се прилагат само при грип”, посочи д-р Симидчиев.

Той препоръчва да се направи тест, за да се провери дали боледуваме от грип или от вирус.

Грипа може да разпознаем по симптомите – болка в мускулите и очите, рязкото начало, са сред първите индикатори. 

“Ваксините, които са приложени достатъчно рано, премахват възможността да боледуваме тежко. Те изискват около 2 седмици да се развие имунитет”, обясни лекарят. Той е категоричен, че по време на пик на заболелите, също може да се постави ваксина. “Широкоразпространена заблуда е, че не може”, каза д-р Симидчиев.

Като член на “Демократична България” д-р Симидчиев коментира и шансовете за съставяне на правителство с втория мандат. “Надявам се всички да имат малко разум, да подходят към процеса систематично. Важно е да се състави правителство, в което балансът на интересите на всички партии в парламента ще бъдат до голяма степен покрити”, каза той. “ДБ ще бъде конструктивна. Ще предлага решения. Няма да чертае толкова много червени линии, извън тези, които виждаме, че от дълги години не се случват”, допълни той./нова тв, сн: илюстративна

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *