Проф. Ива Христова: Имаме три потвърдени случая на свински грип, но това не трябва да ни плаши

ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ТОП НОВИНИ

„Имаме три потвърдени случая на свински грип, но това не трябва да ни плаши, а да се пазим, за да не се заразим, да не заразим и другите“, каза за „Преди всички“ проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести във връзка със случаи и на свински грип у нас. 

„Помагат противоепидемичните мерки, а сега има и подем на вирусите, причиняващи остри респираторни заболявания, не само на свински грип. 

Това е нормално за сезона, но тозипът започна по-рано и с повече болни

Водещо място с пъти по-често заразяване сред хората обаче имареспираторният синцитиален вирус, който е опасен зановородените и за много възрастните хора. 

Проф. Тодор Кантарджиев: До края на ноември първи случаи на респираторен синцитиален вирус, опасен за новородените и възрастните хора

При много малките деца и при много възрастните може да протече по-дълго, по- тежко, засегнато, за седимици, да се получи бронхиолит, да се засегне и по-сериозно и дихателната функция, това води до хоспитализиране на най-малките деца до 4 години. Те са потърпевши, защото нямат изработен имунитет, често са в групи в детските градини. Този вирус е водещ и в света. Мерките са родителите да отделят децата от големи групи хора, това са моите препоръки. Също не трябва да се чака вирусът да се разгърне и тогава да го спрем от детска градина, трябва при първи симтоми да се спре детето от контакт с другите деца.

Имаме два антивирусни препарата за този вирус, но противогрипните ваксини не ни предпазват от него“, поясни още проф. Христова. 

Тя съобщи още, че на второ място по честота е риновирусът, също отново при деца. В момента има още аденовируси, паравируси и други. 

Сега е и моментът да се ваксиниране, не не късно, защотовълната ще е януари до март. Имаме още две седимици да се ваксинираме. Ваксини срещу грип да се произвежват през цялата година е едно добро предложение. Водят се преговори за закупуване на още противогрипни ваксини, те са търсени в цял свят в момента. Вярно, че всяка година те не достигат, особено тези безплатните при общопрактикуващите лекари за възрастните хора“, допълни проф. Ива Христова за БНР.

Дали има връзка между Covid-19 и грипа сега, проф. Христова поясни, че коронавируса го има, макар и в по-малка степен. Самите вируси отварят вратите за нови вируси, но това пак е естествено и не трябва да ни плаши.

Във връзка с бактериалната инфекция, причинена от бактериите стрептококи във Великобритания, проф. Христова изтъкна, че това води до повишаване на случаите на скарлатина.

За други западноевропейски страни, както и за България, няма данни за тази инфекция да се е разпространила засега. 

Това е бактериална инфекция, която се лекува успешно и много добре с антибиотици

У нас обаче също има подем на случаите на скарлатина, поясни още проф. Христова. Но специфичноантивирусно лечение има за тези бактериални инфекции, което е най-същественото за хората, изтъкна директорът на Националния център по заразни и паразитни болести в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *