Трудовите книжки да станат електронни предлагат от ДБ

ТОП НОВИНИ

Работодателите ще могат да автоматизират вътрешни процеси

Да станат електронни трудовата книжка и служебната книжка на държавните служители предлагат от “Демократична България”. Те са внесли проект за промени в Кодекса на труда, съобщиха от ДБ. Вносители са Божидар Божанов и група народни представители от ДБ.

Един от мотивите е, че при загуба на хартиената трудова книжка хората трудно могат да докажат трудовия стаж. Да бъде създаден електронен регистър на заетостта, поддържан от Агенция по заетостта. В него да се вписват всички данни от трудовата книжка, предлагат вносителите.

Работниците ще имат пълен достъп до трудовото си досие, а данните им ще бъдат защитени, така че работодателите им да не могат да виждат какви са били трудовите им възнаграждения при предишни работодатели.

Работодателите ще могат да автоматизират вътрешни процеси чрез системи за управление на човешките ресурси, като автоматично изпращат чрез програмните интерфейси данни на регистъра.

Данните, които в момента се подават към Националната агенция за приходите, ще бъдат подавани автоматично към регистъра на заетостта и няма да има нови изисквания за обявяване на трудовите правоотношения./нова тв

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *