Ще има ли нов скок на инфлацията

ТОП НОВИНИ

Ще има ли нов скок на инфлацията? Темата в студиото на “Здравей, България” коментираха бившият зам.-министър на финансите Георги Кадиев и икономистът Кузман Илиев.

“Ние сме перманентно в криза и най-добрата мярка срещу това е да има редовно правителство, което да взима някакви мерки”, заяви Кадиев. 

Според него мерките, които взима парламентът, не са анти-инфлационни, а напротив – те подхранват инфлацията. 

“Парламентът прие едно вредно решение да увеличи компенсациите за бизнеса, като вече компенсира не над 250 лв за мгвт/ч, а над 200 лв за мгвт/ч. Тези допълнителни компенсации струват 900 млн. лв на година”, посочи Кадиев. “Най-много компенсации получават тези, които нямат нужда от тях , като “Лукойл Нефтохим”. Те получават помощ от 22 млн. лв на година”, допълни той. 

Друга мярка, която според експертите, “надува” инфлацията” е увеличението на минималната работна заплата. 

“МРЗ е закон, с който не можеш да наемаш определени групи. Ако тя е твърде висока, това означава, че ще има повече безработица. Това просто е закон, с който забраняваш да наемаш”, обясни Кузман Илиев. 

“Не можем да не вдигнем МРЗ, защото има инфлация”, посочи от своя страна Кадиев. 

Ще паднат ли цените, експертите смятат, че за това е нужно по-голямо производство на стоки. 

“Мисля, че инфлацията ще продължи. Не в такива високи темпове. Инфлацията ще е по-ниска, защото е минала своя пик, но това не означава, че цените ще намалеят”, обясни Кадиев. /нова тв

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *