Младите доброволци се посвещават на дейности по превенция на агресията и на сексуално-рисковото поведение

България

Младежите на възраст до 29-годишна възраст се подготвят по специално разработена система за доброволци, за да могат да бъдат полезни по теми като превенция на агресията, на сексуално-рисковото поведение и първата долекарска помощ. Това заяви за БТА Невелина Стойнева, главен специалист по планиране и управление на проектите в Столичната организация на Българския червен кръст (БЧК).

По думите ѝ желанието да бъдат полезни и личностното развитие са двете причини, които подтикват младите българи да станат доброволци. Стойнева добави, че около 635 са младите доброволци в София. 

Ключовото за доброволеца е постоянството. За да бъде един доброволец наистина полезен и да осъществява дейностите качествено, той трябва да се развива, коментира Стойнева. 

Тя отбеляза, че от Българския младежки червен кръст (БМЧК) са имали пълноценна година, наситена с поредица от акции. 

По случай 14 февруари – Деня на влюбените – младежите са провели кампания, която да разкаже за сексуално-рисковото поведение и ХИВ/СПИН. Подобни информационни акции е имало и за 1 декември -Световният ден за борба с ХИВ. В Световния ден на първата помощ през септември младите доброволци са организирали демонстрации на умения по оказване на първа помощ. В учебната база в село Долни Лозен се е провела ролева игра, в която доброволците са преминали всички дейности по време на издирване на човек. През настоящата година младежите са били активни и в помощта си за пострадалите от наводненията в Каравелово и на тези от войната в Украйна. 

Темата за доброволчеството и ролята на младежите в него ще бъде тема на форума „Дерзай смело“. Събитието е част от Националната кампания на БМЧК “Doing good together” и е посветено на Международния ден на доброволеца на 5 декември и на Европейската година на младежта.

Форумът ще започне от 9:30 ч. в зала „Аула 3“ на Ректората на Национална спортна академия „Васил Левски“ в София. Здравословният начин на живот, ролята на доброволчеството, опазването на околната среда и младежките политики ще бъдат част от темите за дискусия. /БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *