Членство в еврозоната ще оскъпи живота у нас с по-малко от 1 процент

България ЕВРОПА

Поскъпване на живота с по-малко от 1 процент и увеличение на доходите прогнозират експерти като следствия от въвеждането на еврото у нас. От Икономическия и социален съвет настояват за мащабна информационна кампания, която възможно най-скоро да отговори на въпросите и страховете на българите от преминаването към единната европейска валута. Планираната дата за въвеждане на еврото е 1 януари 2024 година.

Председателят на икономическия и социален съвет Зорница Русинова коментира пред БНР, че много от хората у нас имат страх от въвеждането на еврото и по-конкретно от поскъпването на цените.

„Хората не знаят, когато видят повишение на една цена на кого да се обадят. Затова едната препоръка е достатъчно дълъг период на двуично показване на цените. Когато всички имаме информация къде, колко струва и как се преизчислява един хляб – колко би струвал в евро, и това го виждаме абсолютно всеки ден и виждаме, че цената в евро не се променя, тогава ако случайно се промени цената в евро ще трябва да си дадем сметка какво се случва. Големият страх на хората е свързан и с нелоялните практики“.

Експертите са категорични, че въвеждането на еврото ще доведе до инфлация под 1%, но президентът на КНСБ Пламен Димитров призовава още отсега да се обясни на хората, че при някои от стоките цените ще скочат с повече:

„Кафето и минералната вода няма да пораснат с 0,3%, ще пораснат сигурно с повечко. Това се вижда от това, което стана във всички държави-членки. Най-евтиното кафе, което сега е 60-70 стотинки, може би ще стане 50 евроцента. Някой ще го сметне и ще каже – вижте какъв ръст на инфлацията, да де, ама общата кошница на това, което потребяваме, е под половин процентен пункт еднократно в годината на влизането“.

Синдикалистът коментира, че влизането в еврозоната ще повиши доходите, а за минималната заплата напомни:

„Инфлация, влизайки в еврозоната, нейната минимална заплата беше 500 евро. И не е имало държава, която е влязла в момент в деня на влизане да има минимална заплата под 500 евро“./бнр

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *