Илхан Кючюк: ДПС е готов да преговаря с ГЕРБ за евроатлантическо правителство

България ПОЛИТИКА

Случващото се с Шенген подкопава доверието на българските граждани в Европейския съюз. Това заяви евродепутатът от „Обнови Европа“/ДПС Илхан Кючук по БНТ.

По думите му България заслужава да бъде в Шенген, но политическата криза у нас пречи да реализираме външнополитическите си приоритети.

„България е в перманентна политическа криза и това не помага. Говорим как ще се преборим с инфлацията, с икономическата криза, но майката на всички кризи е политическата криза. Докато не решим политическата криза и не се обединим всички – капитала на българската нация, както го направихме, когато влизахме в ЕС, България няма да реализира нито един свой външен приоритет“, изтъкна той.

След като ГЕРБ-СДС получи първия мандат, ДПС е готово да преговаря с най-голямата парламентарно представена сила у нас, стана ясно от думите на Кючук.

„ДПС има програма и физиономия – в ситуация на криза ДПС винаги е поставяла националния интерес над партийния. Разбира се, че правителството трябва да е евроатлантическо. Ние сме част от ЕС и НАТО и българските граждани са платили тежка политическа цена за това. Не трябва да се губи време, защото ще дойдат следващи избори, и после още едни и как ще постигнем всичко, за което си говорим – Шенген, еврозоната? Вкарваме се в сами в омагьосан кръг“, посочи той.

Относно присъединяването на България към еврозоната Кючук изтъкна, че в момента има отворен прозорец, но ако сега го изпуснем, ще мине много време преди да се отвори следващата възможност.

Илхан Кючук коментира и скандала в Народния театър заради назначението на бившия ПР на ДПС Велислава Кръстева. Той защити Кръстева и нарече случващото се „политическа вендета“.

„Защо я обвиняват – че не е професионалист?! Такива аргументи не съм чул, обратното – всички излизат и казват какъв добър професионалист е тя. Какво е обвинението – че е гласувала с Ахмед Доган? И какво от това? Няма право да гласува с когото си иска ли? Какво като е с Доган – отишли са да гласуват заедно, какво толкова?! Тя е избрана с конкурс. Аз не разбирам какъв е този аргумент и този вопъл срещу професионалист и човек, доказал своите знания и възможности“, посочи той./труд.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *