Енергийният министър: АЕЦ „Козлодуй“ и Маришкият басейн са обезпечени с гориво за електричество

България

АЕЦ „Козлодуй“ и Маршкият басейн са обезпечени с горивата, необходими да произвеждат електричество. Това каза министърът на енергетиката Александър Николов по време на заседанието на Комисията по енергетиката в парламента.

По думите му към момента дружествата изглеждат стабилно. Посочи, че цената на петрола е с над 20% ръст през последните три дни.

„Проблеми с доставките на петрол няма, получаваме ежедневно докладите. Обслужването на танкерите също няма проблем. Имаше проблеми от гледна точка на специфики, свързани със застраховките. Имаше проблеми с плащанията и те са изчистени“, каза още министърът.

Николов коментира и плана за реакция при евентуално спиране на доставките на природен газ.

„Има няколко степени на извънредно положение. Към момента системата на България не дава основание за активиране, , на която и да е степен. Всички дружества са в степен на постоянен мониторинг на случващото се. Има огромна разлика между дефиниция на проблем и риск за спиране на газовите доставки в България. Проблем текущо няма, подчерта Николов.

Каза още, че има договор за изграждането на интерконектора Гърция – България и текущото правителство не е подписвало отлагане на изграждането. Неустойките по договора се начисляват.

Към момента задълженията на ТЕЦ „Варна“ „Булгаргаз“ са на второ място след тези на „Топлофикация“ София, допълни министърът./БНТ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *