Влаковете по подбалканската линия вече се движат и в двете посоки

България

Възстановено е движението в участъка от подбалканската жп линия, който бе блокиран заради инцидент с паднали скални късове.

Влаковете вече могат да преминават и в двете направления с ограничена скорост – 25 км/ч.

Имаше доста сериозни наводнения в този район и тази скална маса се активизира – в един момент влагата в нея я повлича, обясни пред БНР инж. Бойчо Скробански, заместник-председател на Националния борд за разследване на произшествия въздушния, водния и железопътния транспорт.

Укрепването на подобни брегове става със засаждане на дървета, които задържат почвата и предотвратяват свлачища, уточни той.

Инж. Скробански посочи, че ежедневно кантонерите правят обходи в своите райони по график. Тези обиколки включват освен жп линията, и скатовете покрай нея.

Има непрекъснато наблюдение. Вчера един час преди активизиране на тази скална маса, оттам е минал работникът, видял е, никакви признаци не е констатирал. Трудно това нещо може да се долови и установи.“

„Давам пример с втора главна жп линия – участъка София – Мездра, течението на река Искър. Цялото продължение от 80 километра е в криви и то с доста остри радиуси, тоест линията е изградена по течението на реката. И в случаи, където има такива активизирани скални маси, там се изграждат съоръжения джоб-стени, които отзад се запълват и не позволяват нейното падане на железния път. Впоследствие със специализирани машини се изгребва, почиства“, допълни Бойчо Скробански в предаването „Преди всички“./бнр

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *