Протест на КНСБ пред Народното събрание с искане за по-високи доходи

България ПОЛИТИКА

В София пред сградата на Народното събрание започна протестна акция на КНСБ. Синдикалистите настояват за по-високи доходи.

Участниците в акцията дойдоха преди обявения за 9 часа протест пред служебния вход на парламента и причакваха депутатите, които идваха на работа, за да им връчат своите искания.

На първо място сред тези искания е ръст на минималната работна заплата на 850 лева и въвеждане на необлагаем минимум. На входа на НС е сложена и „синдикална“ елха, на която вместо играчки са закачени исканията – „Доходи за всички, а не за малцина“, „Стига вече работещи бедни“.

Директорът на Института за социални и синдикални изследвания Любослав Костов каза, че от синдиката са готови дори със законодателни предложения, за да улеснят депутатите в изпълнението на исканията.

„Вече повече от два месец настояваме за ръст на доходите, на МРЗ, искахме да има бюджет за догодина, очевидно няма да има, след като бе приет закона за удължаване вчера. Минималната заплата трябва да стане 850 лева – дали с този бюджет, дали с нов, няма абсолютно никакво значение за нас. Важното е хората да получат увеличение на заплатите. Днес носим конкретни законопроекти, които ще внесем и ще предложим на депутатите преди второ четене да внесат в деловодството. Мотиви има, аргументирали сме се и с европейската директива, и с националните особености и с високата инфлация“, заяви Костов.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова излезе при протестиращите и обяви, че има доста голямо съвпадение между исканията на левицата и синдикатите – например въвеждането на необлагаемия минимум, увеличение на МРЗ, ръст на втората година на майчинството до размер на минималната заплата. Нинова изрази надежда, че поне за част от исканията депутатите ще намерят решения в полза на „работеща България“.

Снимка: БГНЕС

/бнр

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *