В България пристигнаха автобуси и коли с бежанци и дипломати от Украйна

България ВОЙНАТА В УКРАЙНА

Около 190 пожелали евакуация граждани на Украйна, България, Република Северна Македония, Германия и Армения тази сутрин пристигнаха в България с осигурен от Министерството на външните работи транспорт.

 За всички, които нямат близки или роднини у нас, където да отседнат, са организирани пунктове в област Варна.

Министър Теодора Генчовска информира, че със съдействието на турските власти чрез влакове днес са били евакуирани още български граждани от градовете Харков и Киев.

Около 36 часа е продължило пътуването на автобусите и автомобилите с дипломатическия ни корпус от Киев. При пристигането си на българска територия пътуващите споделиха, че са благодарни за създадената организация, както и че в Киев ситуацията е много тревожна.  

„Много страшно е в Киев. Много сме благодарни на българското правителство, че навреме ни спасяват“.

Министърът на външните работи Теодора Генчовска, която беше на граничния пункт при Дуранкулак, увери, че за всички пристигнали хора е осигурено място за подслон, храна, както и превоз за тези, които не желаят да останат във Варна. В акцията по посрещането на бежанците в цялата страна са се включили и много доброволци.

Теодора Генчовска съобщи, че българите, които в следващите дни искат да се евакуират от Украйна, ще могат да разчитат на съдействие за това на Ситуационния център към министерството, тъй като, заради обстановката в момента, българските дипломати в Украйна са изтеглени от страната.

Тя уточни, че с евакуирането на мисията в Киев и генералното консулство в Одеса тяхната функция се поема от Ситуационния център, с който всеки български гражданин, искаш да напусне Украйна, може да се свърже за помощ. Евакуираните от Киев споделиха пред журналисти, че са изключително благодарни на българското правителство, както и че по пътя, благодарение на добрата организация и ескорта, не са имали проблеми.

Областният управител на Варна Благомир Коцев, който също беше на граничния пункт, посочи, че в справянето с бежанската вълна от Украйна получават подкрепа от Българския червен кръст, Българо-украинското дружество, както и от редица доброволци. /БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *