Съд решава за ареста на задържаните в Благоевград двама полицаи

ТОП НОВИНИ

Случаят с двамата полицаи, които на 17 ноември са били командировани в област Благоевград с цел извършване на контрол по пътищата и предотвратяване на корупцията в системата на МВР, но вместо това са взимали подкуп, за да прикрият нарушения, е показателен за морала и злоупотребата с правомощия. Това заявиха на брифинг от  окръжна прокуратура Благоевград, която е повдигнала обвинения към двамата полицаи.

В 13 часа започва да се гледа мярката им за неотклонение, като обвинението е поискало постоянното им задържане.

На 17 ноември изпратените от дирекция Национална полиция служители, прибирайки се с полицейския автомобил от Банско , в района на Предел спират товарен камион с около 20 кубически метра дърва за огрев. При проверката е установено, че документите за правоуправление на шофьора не са били подновени в срок. Полицаите са поискали и са получили подкуп от шофьора в размер на 500 лева, за да прикрият нарушението.

Служителите на реда се усъмнили и в законността на превозваната дървесина, заради което са се свързали и със собственика на фирмата-превозвач от Гоце Делчев. Той също дошъл на място и заявил, че всичко е законно. Полицаите обаче настояли за обстойна проверка с представители и на РДГ.

Междувременно от собственика на фирмата била поискана сума от 1700 лева, за да бъде приключен случая. След като той отказал, камионът и дървесината били транспортирани в Разлог. Проверката на служителите от РДГ не е открила нарушения . 

Полицейският екип направил и втори успешен опит за рекет на мъж, който превозвал в автомобила си малко теле. Поисканата и дадена сума отново е била 500 лева.

Потърпевшите са подали сигнал в полицейските управления в Гоце Делчев и Благоевград, както и на телефон 112. Незабавно е започнала вътрешна проверка п о случая.

Прокуратурата е била уведомена едва на следващия ден.

Поисканата от обвинението официална информация от Дирекция „Национална полиция“ за двамата служители е била предоставена едва на 23 ноември. Полицаите са арестувани на следващия ден и им е наложена мярка задържане за 72 часа.

При проверката на всички обстоятелства е установено, че повече от седмица служебният полицейски автомобил е бил без работещи камери – в колата и персоналните, които носят полицаите, както и без джипиес.

Дали това е било умишлено предстои да се разследва.

Полицаите са потвърдили всички факти, споделени и от свидетелите, но категорично са отрекли да са взимали подкуп./бнр, сн: архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *