Нова апаратура за откриване на предмети, погълнати от деца, получи ИСУЛ от „Българската Коледа“

България

Последно поколение риноларингоскоп получи от „Българската Коледа“ Детското УНГ-отделение на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

В столичната болница се намира единственият специализиран център за вадене на чужди тела от хранопровода и дихателните органи при деца.

Той вече разполага с HD видеоендоскопска система за педиатрична назо-фаринго – ларингоскопия с инсертна част на видеоендоскопа до 3 мм за малки деца, включително и кърмачета.

С помощта на миниатюрна камера, която се намира на върха на оптичния риноларингоскоп, лекарите ще могат бързо и атравматично да огледат дихателните пътища или хранопровода при деца, за които има съмнение, че са погълнали чуждо тяло или са с друга патология, засягаща дишането.

Апаратът е последно поколение и позволява това да се направи и с местна анестезия, тъй като манипулацията е бърза и не наранява меките тъкани в устата и носа.

Той се включва към специална апаратура, също дарена преди няколко години от „Българската Коледа“, на които предполагаемите засегнати участъци се изобразяват на два екрана.

Специализираният център на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ приема около 60 деца на година, в това число и съвсем малки бебета, с чужди тела в дихателните пътища, хранопровода, както и с друга патология.

Освен за вадене на чужди тела, съвременното оборудване ще помогне и при кърмачета, които имат проблеми с дишането.

На доц. Цоло Цолов и д-р Тома Аврамов, които са едни от малкото специалисти в България, които имат сертификат за тази дейност, се е налагало да вадят от гърлото, дихателните пътища, носа и ушите на малчуганите какво ли не – 1-левови монети, топчета, сачми, безопасни игли, батерии.

Въпреки че се казват „безопасни“, именно безопасните игли, наред с батериите, крият най-голяма опасност за децата. Иглите, ако се отворят в гърлото, могат да предизвикат много сериозни разкъсвания. Плоските батерии пък, каквито има в много играчки и които лесно изпадат от тях, са в състояние да причинят тежки изгаряния, тъй като съдържат калиева основа, която разгражда тъканите, а остатъчният заряд причинява химична реакция, която, ако батерията заседне в хранопровода, може да предизвика и перфорация.

Доц. д-р Цолов, който е началник на Детското УНГ отделение, има цяла „колекция“ с предмети, вадени от дихателните пътища на децата. Може да я видите на първата снимка.

Преди няколко дни се е наложило лекарите да извадят от носа на 10-годишно дете батерия, за която не се знае колко време е престояла там.

„Момченцето очевидно беше неглижирано от майката, която не можа да посочи от колко време сина й е с главоболие и му тече гноевидна течност от носа“, разказва доц. д-р Цолов.

При прегледа лекарите откриват плоска батерия, която е заседнала в десния носен ход. С помощта на пълна анестезия успяват да я извадят, но тя вече е нанесла сериозни поражения в нослето –увреждане на носната преграда, където почти се е била образувала дупка.

„Много се вълнувам от новата придобивка. Искам специално да благодаря на експертите, които стоят зад инициативата „Българската Коледа“. Използвам случая да уверя хората, които даряват от средствата си, че всеки лев има значение и отива в полза на децата, които имат нужда от лечение“, споделя доц. д-р Цоло Цолов, който вече над 40 години лекува деца.

/бнт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *