МВнР извика посланика на РСМ у нас след стрелбата срещу българския клуб в Охрид(ВИДЕО)

БАЛАКАНИТЕ България ПОЛИТИКА

Ведомството определи нападението като „сериозно криминално деяние”

Министерството на външните ни работи излезе с позиция, в която осъжда категорично „сериозното криминално деяние”, при което срещу Клуб на граждани с българско самосъзнание „Цар Борис III“ в Охрид е използвано огнестрелно оръжие.

Във връзка със случая днес в МВнР беше извикан на среща извънредният и пълномощен посланик на Северна Македония Агнеза Руси-Поповска. Връчена ѝ е протестна нота. В нея се посочва, че системното отсъствие на адекватни мерки създава усещане за безнаказаност, каза заместник-министър Костадин Коджабашев. 

Стрелба срещу българския клуб в Охрид (СНИМКИ)

Генералното консулство на България в Битоля е било информирано за случилото се вечерта на 23 ноември. Незабавно консулът Димитър Иванов е посетил Охрид и е установил контакт с членове на сдружението и компетентните институции в града, ангажирани със случая, обясниха още от МВнР.

„Това криминално деяние е третото посегателство срещу Клуб „Цар Борис III” за по-малко от два месеца. Предишното нападение бе извършено само преди два дни, за което Министерството на външните работи изпрати вербална нота до посолството на Северна Македония в София”, посочват още от Външното ни министерство.

Нешков: В РСМ държавната идеология е базирана върху институционалната омраза към България

От МВнР отбелязват реакцията на Министерството на външните работи на Северна Македония, но категорично не приемат такива тежки криминални деяния да бъдат определяни като вандалски акт.

Министерството на външните работи очаква компетентните власти в Република Северна Македония в най-кратки срокове да предприемат действия за разкриване и подвеждане под отговорност на извършителите на престъплението срещу Клуб „Цар Борис III”. С това се е ангажирал и македонският външен министър Буяр Османи с разговор с българския си колега Николай Милков на форум в Барселона.

/нова бг, сн: стопкадър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *