Спорове и безредици в НС заради обсъждането на Изборния кодекс

България ПОЛИТИКА

С остри спорове и безредици около парламентарната трибуна започна обсъждането на промените в Изборния кодекс.

На практика старта на процедурата по окончателно приемане на промените в Изборния кодекс спря на заглавието, чието четене започна, но не беше довършено.

От ПП поискаха да бъде променен дневният ред и вместо обсъждане на промените в ИК да бъде изслушан служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков за строителството трансевропейския коридор 4 в участъка Видин – Кулата, автомагистрали „Хемус“ и „Черно море“.

Мирослав Иванов заяви:

„Считаме, че ако тази точка бъде разгледана днес, ще има далеч по-високо пряко въздействие върху живота на хората, отколкото разглеждане на Изборния кодекс“.

Предложението не беше прието и около трибуната на четящия законопроекта председател на правната комисия Радомир Чолаков се събраха депутатите от ПП, които го прекъснаха. Най-активният сред тях Настимир Ананиев получи наказание, след което съпредседателят на формацията Кирил Петков и председателстващият заседанието Йордан Цонев влязоха в спор.

Чуйте:

„Днес правилникът ще се прилага в духа на буквата. Седнете си на мястото. Господин Ананиев, отстранявам ви за едно заседание. Моля, квесторите, въведете ред в залата“, заяви Ананиев.

„Четете си правилника, спазвайте го“, призова Петков.

Със 121 гласа против беше отхвърлен и вторият опит на ПП да отложи обсъждането на ИК. След което последва нов спор на парламентарната трибуна – между лидерите на ДПС и на ПП Мустафа Карадайъ и Асен Василев:

„Вижда се, че в тази зала от седем парламентарни групи, пет от парламентарните групи се опитват да работят, а друга парламентарна група тука, които продължават промяната от лошо към по-лошо, се опитват да саботират работата на Народното събрание“, заяви Карадайъ.

„Господин Цонев, искам да отправите остра забележка и да отстраните от заседанието господин Карадайъ за обида на 500 000 български граждани“, репликира Василев.

След него в знак на добра воля Цонев отмени наказанието на депутата Настимир Ананиев, но и това беше оспорено от ПП. Пак оттам поискаха разяснение как едни хора се допускат в парламента, а други не. Поводът е сблъсъкът на лидера на БОЕЦ Георги Георгиев с охраната на НС, който се опита да опъне  в кулоарите на парламента плакат с надпис „Не пипайте кодекса“.

Така след вече близо час и половина работа по Изборния кодекс депутатите са стигнали до заглавието./бнр

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *