Правителството започва разговори с бизнеса и синдикатите за нов размер на минималната заплата

ТОП НОВИНИ

Разговори за нов размер на минималната работна заплата през следващата година започва днес държавата  с бизнеса и синдикатите. Срещата е по инициатива на вицепремиера Лазар Лазаров и министъра на финансите Росица Велкова.

Разговорите за нов размер на минималната заплата през 2023 г. се провеждат на фона на поредицата от протести организирани от синдикатите в цялата страна и с искане догодина тя да се повиши от сегашните 710 лева на  850 лева , това ще е половината от средната заплата за страната.

Бизнесът обаче е против с аргумента, че все още няма приет механизъм за определяне на минималното възнаграждение, а ако се възприеме подходът половината от средната за страната, това ще ощети редица сектори в регионите с по ниски показатели.

На практика правителството, макар и служебно, може да приеме нов размер на минималната заплата за догодина след консултации с работодателите и профсъюзите, за което е необходимо министерско постановление.

Към момента обаче остава неясно дали то ще може да действа в условията на удължителен закон за тазгодишния бюджет или ще е необходимо в Народното събрание все пак да бъде приет нов бюджет на държавата за 2023 година.

Въпросът ще се изясни до дни, но и президентът Румен Радев заяви, че повишение на минималната заплата ще има. /БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *