Парламентът прие на първо четене социалните помощи да бъдат обвързани с линията на бедност

България ПОЛИТИКА

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за социалното подпомагане, внесени от Министерския съвет (МС), със 106 гласа „за“ и 23 „въздържал се“. Измененията предвиждат социалните помощи да се определят на база размера на линията на бедност за съответната година, определена с постановление на МС. В момента социалните помощи се определят на база на гарантиран минимален доход. Предлага се измененията да влязат в сила от 1 юни 2023 г. 

В момента гарантираният минимален доход, върху който се основават всички социални плащания и помощи, е 75 лева от дълги години, обясни председателят на Комисията по труда и социалната политика в парламента Георги Гьоков („БСП за България“). Имаше натиск от Европейската комисия за по-адекватна подкрепа на българите, сега дойде моментът да направим тази подкрепа и тя да стане базирана на линията на бедност от 504 лева, посочи той. Странно защо, линията на бедност от 504 лева ще влезе в сила от 1 юни, като българите се нуждаят от сериозна подкрепа особено преди зимата, коментира Гьоков.

Служебният вицепремиер и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров посочи, че следващата година линията на бедност ще се повиши с 22 на сто в сравнение с границата на бедността, която имаме сега. Приет е нормативният акт и той има незабавно действие от 1 януари 2023 г., отбеляза той. Автоматично от 1 януари 2023 г. ще влезе нов вид повишена подкрепа за хората с увреждания по Закона за хората с увреждания, защото там помощите са обвързани с официалната линия на бедност, обясни Лазаров. Що се отнася до Закона за социално подпомагане, от миналата година бяха предприети действия, с които, независимо че гарантираният минимален доход не беше променен и е 75 лева, се приеха корекционни коефициенти, които на практика обвързаха достъпа до социални помощи с процент от сегашната линия на бедност, която за тази година е 413 лева, допълни той.

Размерът на социалните помощи да е спрямо линията на бедност предвиждат законодателни промени, приети в комисия

„Следващата година, ако бъде подкрепен законопроектът, предстои обвързването на границите на достъп и границите за получаване на помощи с 25 на сто от линията на бедността, което означава 68 процента нарастване на границата, въз основа на която ще се определя достъпът до социални помощи. Това ще резултира в почти 100 хиляди души, които ще бъдат подкрепени със социални помощи“, обясни министър Лазаров. Той добави, че в по-следващата година – 2024 г., тази обвръзка се предвижда да достигне 30 процента от линията на бедност и повече от 115 хиляди души да бъдат подкрепени.

С обвързването на системата за социално подпомагане с линията на бедност ще се изпълнят препоръките на ЕК и условията за активиране на Плана за възстановяване и устойчивост, свързани със схемите за минимален доход. Също така ще се създадат необходимите условия за оптимизиране на системата за социално подпомагане – разширяване на обхвата на подпомаганите лица и семейства и увеличаване на размера на помощите, се посочва в мотивите към законопроекта, пише БТА.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *