НАТО: Взривът в Полша вероятно е причинен от украинската ПВО

България

Вероятно взривът в Източна Полша, който взе две жертви, е причинен от украинската противовъздушна отбрана (ПВО). Това заяви на пресконференция в сряда генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който уточни, че няма индикации експлозията да се дължи на умишлена атака.

„Установихме, че инцидентът е станал след отбранителни действия на Украйна срещу руско ракетно нападение. Русия обаче носи най-голямата отговорност заради продължаващата война срещу Украйна”, обяви Столтенберг. И уточни, че няма индикации Русия да подготвя нападения срещу страна членка на НАТО. Вчерашният инцидент се е случил, след като Русия е изстреляла 90 ракети към Украйна.

Столтенберг беше категоричен, че Алиансът ще продължи да подкрепя Украйна. „Разговарях с полския президент и с американския държавен глава Джо Байдън. Съгласихме се, че трябва да останем бдителни и спокойни. Ще продължим да се консултираме със съюзниците. Ще направим всичко необходимо за да защитим всички съюзници”, каза още той.

Генералният секретар на НАТО обясни, че Алиансът е подготвен да се справя с такива ситуации и да предотврати последваща ескалация. „Притеснени сме, когато се случат такива ситуации с жертви, следим и наблюдаваме”, каза още той. И подчерта, че случилото се в Полша не означава провал в способностите за отбрана. „Ние сме подготвени за нападение с ракети. Но както вече казах – това беше резултат от действията на украинската ПВО”, заяви Столтенберг.

Минути по-рано новината обяви и полският президент Анджей Дуда. Той също каза, че няма никакви признаци въздушната атака да е умишлено нападение срещу Полша. „Това вероятно е злощастен инцидент. Украйна се е опитвала да се защити срещу масираното въздушно нападение от страна на Русия”, подчерта държавният глава. /Nova tv

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *