Дунчев: С дървата за огрев се правят мащабни корупционни схеми(ВИДЕО)

България ПОЛИТИКА

С дървата за огрев се правят мащабни корупционни схеми в България. Те са свързани с влиянието на местни фирми и партии.Това каза в студиото на „Здравей, България” Александър Дунчев от „Продължаваме Промяната”.

По думите му кметовете на населени места не трябва да имат право да раздават дърва.

„Трябва хората да си заявяват дървата директно в „Горското стопанство”. Има семейства, които са посочени от кметовете и са получили 3-4 доставки, а други не са получили нищо. Дървата са инструмент са политическо влияние”, обясни той.

ВЪПРЕКИ РЕКОРДНИЯ ДОБИВ НА ДЪРВЕСИНА: Домакинства у нас чакат доставка на дърва за огрев

 „През 2011 г. със Закона за горите беше реализирана една добронамерена идея – кметовете да правят списъци за получаване на дърва, но масово у нас имаме сигнали за измами. Кметовете правят списъци, които са различни – за домакинствата, които са готови да гласуват за кмета и за тези, които не са. Давам пример  с Вакарел. Там вероятно няма дърва, защото хората се вдигнаха срещу незаконната сеч на една фирма от район. Една от бригадите, които работи в  нея се ръководи от бившия местен лидер на ДПС. Има чадър върху фирмата. Същата фирма е секла незаконно в Ихтиман, Елин Пелин и Своге”, разказа Дунчев.

Нова измама с дърва за огрев (ВИДЕО)

По думите му са подадени множество сигнали за нередностите, извършени от фирмата. „Кметът като си купи гласовете с дървата вече има силата да се обади на министъра, за да му каже „Ти ще сложиш този директор, за да ме слуша””, поясни още депутатът.

И поясни, че от ПП искат прозрачно планиране – къде и какви ресурси има за дърва.  

За скандала с въглищните централи:

„В Плана за възстановяване и устойчивост няма конкретни тецове, които трябва да бъдат затворени. Трябва да постигнем намаляване на емисиите. При тецовете имаме абсолютно същата схема като с дървата”, коментира Дунчев.

Целия разговор гледайте във видеото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *