Директорът на МБАЛ – Благоевград д-р Огнян Митев: Не можем дълго да издържим на тези цени, ако така продължава…не изключвам фалит

ТОП НОВИНИ

Директорът на МБАЛ – Благоевград д-р Огнян Митев: Не можем дълго да издържим на тези цени, ако така продължава… не изключвам фалит

Българският лекарски съюз поиска оставката на управителя на НЗОК проф. Петко Салчев и на председателя на Надзорния съвет д-р Александър Златанов, зам. здравен министър и бивш директор на РЗИ – Благоевград. Причините за напрежението е липсата на комуникация, обясни за „Струма” д-р Георги Георгиев, председател на РК на БЛС – Благоевград.

„Не се водят преговори със Здравната каса за националния рамков договор, който изтича в края на годината, и трябва да бъде подписан нов за тригодишен период. Основната ни атака към проф. Салчев е заради липсата на партньорски разговор. Нашите укори към зам. здравния министър д-р Александър Златанов, пък са затова, че като председател на  Надзорния съвет на НЗОК може да потенциира разговори между БЛС и Здравната каса, но не го е направил. В момента няма диалог и нищо не се прави”, категоричен е д-р Георгиев. От своя страна председателят на УС на БЛС д-р Иван Маджаров заяви, че в НЗОК има пари, но не искат да ги използват по предназначението им, разписано в бюджета за 2022 г.

„Парите ги има, но с пари от тази година искат да плащат за следващата. Ние сме в уникалната ситуация в този сектор да има пари и дори надсъбрани средства. Средствата, които ще се спестят от тази година и ще се прехвърлят към следваща, са над 200 млн. лв. Ще сезираме всички компетентни институции отново, както го направихме и миналата година“, категоричен беше председателят на БЛС. По думите на д-р Маджаров, предвидените средства, които не се получават, са средства, които са насочени към здравните заведения и голяма част от тях могат да отидат за заплати. Директорите на болниците разчитат, че ще получат тази икономия, за да увеличат заплатите, затова не може да бъдат обвинявани, че това не се случва, добави д-р Маджаров и прогнозира фалити на болници.

Как рефлектира напрежението между НЗОК и БЛС върху медиците и застрашена ли е от фалит МБАЛ – Благоевград, попитахме болничния директор д-р Огнян Митев.

„В момента е жестока инфлация. Едвам свързваме двата края в болницата. Няма пациенти. Доходите са ниски, а разходите големи. 

Не мога да вдигна заплатите, не можем да задържим персонала. В НЗОК има пари, но не искат да увеличат клиничните пътеки. Ние не можем дълго да издържим на тези цени. Не сме фалирали, но ако така продължава, не изключвам да се случи”, заяви д-р Огнян Митев, който много разчиташе на повишаване на клиничните пътеки, за да може да увеличи ниските заплати в болницата, които са причината за протести от 3 седмици./струма бг, сн: архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *