Захари Карабашлиев напуска Народния театър

КУЛТУРА и ТРАДИЦИИ

В Народния театър „Иван Вазов“ срещнах единствено добро отношение – от портиера до директора – и хора, с които беше удоволствие да пресечем пътища. Вчера обаче аз уважително депозирах своята оставка“. Това заявява в профила си във фейсбук драматургът Захари Карабашлиев.

„Тя е свързана с конфликт, който ескалира и излезе далеч извън стените на най-високата театрална институция, като косвено и пряко засегна и мен. Ето няколко думи за решението ми, взето след седмица размисъл, разговори и опити за разрешаването на тази криза“, пише още Карабашлиев.

Минеков иска смяна на ръководството на Народния театър

„По време на разразилия се скандал името ми беше споменавано неведнъж в контекста на това, че една политическа фигура от ръководството на дадена партия може да бъде „балансирана“ с друга такава. Няма как да се съглася с това“, подчертава Карабашлиев.

„Партийните пристрастия са право на всеки, но те нямат място нито на сцената, нито в сградата на която и да е културна институция.

Приемайки поканата да бъда част от Народния театър само преди няколко месеца, вярвах, че тя е имала единствено творческа и професионална мотивация, а не идеологическа – мисля, че всеки в тази институция трябва да е там заради своите професионални качества, талант и заслуги, а не по партийна линия.

Минеков: Всеки десети журналист е заплашен със съд

Аз партийна линия нямам. Своите позиции по различни въпроси изразявам публично и ясно, защото са граждански и морални. Аз съм политически необвързан и не бих желал да бъда въвличан в конфликт, който трови творческата атмосфера вътре и уронва престижа на Народен Театър „Иван Вазов“ отвън“, заявява още Карабашлиев.

По-рано министърът на културата Велислав Минеков заяви: „Не бих желал нашият театър да се превръща в „кръжок по политически интереси“. Той ще отправи предупреждение към директора и ще поиска да бъдат сменени „политическите активисти“, назначени в театъра, както и да се направи пълна проверка. Дарик потърси позицията на директора Васил Василев, но той не отговори на позвъняванията. 

Захари Карабашлиев пред Дарик: Не бива да генерализираме българската литература

Припомняме, че в края на октомври беше надраскана вратата и изкъртена тaбелкaтa с името нa Велислaвa Кръстевa, бившия пиaр нa ДПС, понaстоящем пресаташе нa Нaродния теaтър.

Преди дни в писмо до сайта www.ploshtadslaveikov.com главният режисьор на театъра Александър Морфов обяви, че го е извършил той. „Не съм съгласен с политически назначения на лица, които смятат, че са недосегаеми и всичко им е позволено“, казва Морфов в писмото си./дарик

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *