Здравното министерство има данни, че някои лекарства се задържат в складовете на едро(ВИДЕО)

ТОП НОВИНИ

Здравното министерство има данни, че някои лекарства се задържат в складовете на едро, съобщи ресорният заместник-министър Александър Златанов, но отказа да посочи за кои медикаменти става дума. Отново без конкретика той обяви, че към момента на пазара у нас липсват около десет лекарства. За решаването на тези проблеми ще работи новосъздаденият специализиран съвет с представители на всички звена по веригата на лекарство снабдяването. Днес се проведе първото му заседание.

Колко лекарства се задържат по складовете на едро и трудно се намират в аптеките у нас, и кои са те, заместник-министър Златанов отказа да отговори конкретно. Не са ясни и причините.

„Не мога да ви кажа за целите. Точно съвет го правим днес и една от задачите му ще бъде да анализира, да извади причините и да ги отстрани“.

Заради недостига и липсата на лекарства от миналата седмица се правят проверки по цялата верига и са открити нарушения, но не могат да се определят като систематични, обясни Александър Златанов. В момента се търси колко от липсващите десетина лекарства ги няма по аптеките:

„Липсват ли и при търговците на едро? Може ли да се осигурят чрез паралелен или друг нормален внос? Може ли да бъдат адекватно заместен от съществуващи в аптечната мрежа медикаменти“.

В едноседмичен срок членовете на новия съвет трябва да изпратят предложения за справяне с недостига на лекарства. /бнр, сн: архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *