Архангелова задушница е последният ден за годината, в който отдаваме почит на мъртвите

България КУЛТУРА и ТРАДИЦИИ

Всяка година, в първата събота преди Архангеловден (8 ноември, православните християни отбелязват Архангелова задушница, последната от трите Задушници, определени от Православната църква за почитане на мъртвите. Според канона, Задушницата е винаги в съботния ден, който по правило е отреден за покойниците. След съботната литургия се прави обща панихида за починалите, на която миряните се молят заедно за упокой на душите на преминалите в отвъдното свои близки.

Свързана публикация в текста: Архангелова задушница – с молитва за починалите и вяра в безсмъртието – История и Вяра (bnr.bg)

Още от петък, преди Задушница, християните посещават и гробовете на отишлите си от този свят техни сродници. Почистват ги, прекадяват с тамян и украсяват с цветя. Накрая вярващите преливат гроба с вода и червено вино с кръстен знак и запалват свещ, като символ на безсмъртието на душата. Тамянът пък символизира чистата молитва, а цветята – добродетелите на починалия. На Архангелова задушница, така както при другите Задушници, се правят общи трапези, на които се поставят седем различни ястия (между които любими на починалия), за да „чуят“ благослова на мъртвите в настъпващите коледни пости, които започват на 15 ноември. Събралите се раздават помежду си храната с думите „Бог да прости“. Старите хора казват, че видиш ли мушица или пеперудка да жужи около тебе на този ден, значи душата на покойника е дошла. /БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *