БНБ отрече за доклад, че България не е готова за влизане в еврозоната през 2024 г.

България

Българската народна банка (БНБ) отрече да е изготвян доклад, в който се твърди, че страната ни не е готова за присъединяване към еврозоната през 2024 година. Това става ясно от позиция на Централната банка, изпратена след запитване на Българското национално радио (БНР) за автентичността и характера на текстовете, цитирани през седмицата от лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

БНБ потвърждава фокуса си върху подготовката за въвеждането на еврото именно с целева дата 1 януари 2024 година:

Българската народна банка не е изготвяла Анализ за ефектите от въвеждането на еврото, който да е одобрен от Управителния съвет и да бъде официално входиран в Народното събрание. Това става ясно от отговор до БНР във връзка с цитираните от лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов текстове, от които – според неговото тълкувание, може да се направи извода, че страната ни не е готова за въвеждане на единната европейска валута в целевия хоризонт.

Освен него, и Румен Гечев от БСП се позова на подобни текстове, но подчерта, че става дума за „проектодоклад“.

„Хоризонт“ разполага с тях и още на първата страница е изписано с големи букви, че това е „работен вариант към 25.10.2022“ и е разработен от експертна група, без да е одобряван от ръководството на централната банка, както и че в него не са отразени позиции на Министерството на финансите и други участници в работната група.

След поисканото уточнение от БНБ заявиха: „Не съществува такъв „доклад на БНБ“.

Обсъжданите в публичното пространство текстове – предоставени с цел прозрачност и избягване на спекулации по темата – са работни версии, изготвени от експерти на БНБ като част от дейността на работна група „Макроикономически анализи и публични финанси“ към Координационния съвет за подготовка на Република България за членство в еврозоната“.

И още – „БНБ е фокусирана върху изпълнението на задачите, свързани с мандата на централната банка и решението на Народното събрание от 27 октомври 2022 г. за ускоряване на процеса на подготовка за въвеждане на еврото в България с целева дата 1 януари 2024 г.“.

От централната банка допълват, че „позицията на БНБ по въпросите, свързани с присъединяването към еврозоната, е изразявана многократно, включително от управителя на БНБ“.

Миналата седмица от трибуната на Народното събрание гуверньорът Димитър Радев изтъкна ползите за страната ни от присъединяването към еврозоната и предупреди, че ако не успеем да влезем в целевите срокове, следващият прозорец за нас ще бъде чак след десет години. /БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *