Шефът на „ДГС Благоевград” инж. Солачки:  Вече снабдяваме с дърва записаните през юли, ако кметовете помогнат, до първия сняг всички ще имат по 5 кубика

ТОП НОВИНИ

Държавният склад за снабдяване на населението с дърва започна доставка на хората, които са се записали в списъка на кметствата в община Благоевград през юли месец. Все още чакащите да получат първите заветни 5 кубика дърва за огрев обаче са около 1000 души.

„Дърва има достатъчно, нямаме хора, които да ги добиват“, обясни вчера директорът на Държавно горско стопанство – Благоевград инж. Емил Солачки.

Още през лятото той предвидил, че ще се получи този луфт във веригата заявка-добив-доставка и предложил на селските кметове да се включат по-активно в дърводобивния процес.

„Предложих им да организират бригади от по 5-10 души с един камион или коли – ние ще им посочим участъците за сеч за добив на корен, ще им дадем моторни триони, те режат и разнасят по домовете на съселяните им. Бригадата може да работи на доброволни начала, може и да се разберат с домакинствата да получават пари за работата. До момента нито един от кметовете не се е обадил, че има готовност да се включи“, обясни провалената си идея инж. Солачки.

Оказа се, че някои от селските кметове все пак са се включили в акцията „Осигури си сам дърва за огрев“. Такъв е случаят в Логодаж, където няколко мъже от селото са поели инициатива и в свободното си време ходят да добиват дърва за възрастните логодажани, предимно самотни баби, които нямат тази възможност. Двама от съселяните им работят в Горското и също помагат в акцията.

„В крайна сметка в Логодаж към момента има само 4 домакинства, които са без дърва за зимата, но се надявам в началото на ноември и техният проблем да се реши“, обясни кметът Пламен Червенков.

По груби сметки на инж. Солачки тази година заявките само в община Благоевград са 6 пъти повече, отколкото били миналата година. До момента над 700 семейства са получили първата част от заявените от тях количества, но останалите дърва за огрев най-вероятно няма да могат да бъдат доставени тази година, защото все още има чакащи, които нямат и едно дърво в навечерието на предстоящата зима. Въпреки това според ДГС шефа, докато падне първият сняг, всички от списъка ще получат първата си доставка, особено ако помогнат и селските кметове./struma.bg, сн: архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *