Тристранният съвет не одобри проектобюджета за 2023 г.

България ПОЛИТИКА

Социалните партньори от Съвета за тристранно сътрудничество не се обединиха около бюджета за следващата година на днешното си заседание. Предложената финансова рамка включва държавния бюджет и бюджетите на ДОО и Здравната каса.

Правителството получи подкрепа единствено от работодателските организации, според които в този момент е твърде рисково държавата да остава без бюджет. Синдикатите обаче не одобриха рамката, като настояват за увеличаване на минималната работна заплата, която в момента е 710 лв.

„Правителството ще внесе законопроект за продължаване на действието на закона за държавния бюджет за 2022 г, на ДОО и здравната каза за 2022 г или така наречения удължителен закон за бюджета“, заяви след заседанието Росица Велкова, служебен министър на финансите.

Служебният министър на социалната политика увери, че няма да има намаляване на социалните плащания с удължаването на настоящия бюджет.

„Синдикатите и в частност КТ „Подкрепа“ не подкрепя предложения проектобюджет за 2023 година – този бюджет е един от най-лошите варианти, които бяха представени“, каза инж. Йоанис Партениотис, КТ „Подкрепа“.

„Всички национално представени работодателски организации подкрепихме принципно предложеното удължаване на разпоредбите за бюджета за тази година“, каза от своя страна Добри Митрев от Българската стопанска камара.

И от двете страни се чуха коментари, че трябва да има политическа воля, че парламентът трябва да приеме законопроекта за 2023 г., който да отговаря на актуалните макроикономически рамки./бнт, сн: архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *