Украинските сили са си върнали контрола в Харков

ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЕВРОПА

Украинска и руска делегация могат да се срещнат на украинско-беларуската граница. Това съобщи президентът на Украйна Володимир Зеленски, след разговори с беларуския му колега Александър Лукашенко. По-рано Зеленски отказа разговори на територията на Беларус, тъй като руската инвазия идва и оттам.

Заради руската военна агресия Украйна подаде жалба срещу Русия до Международния съд на ООН в Хага. Не стихват и бойните действия на украинска територия. Правителствените сили са възвърнали контрол над град Харков, след като по-рано руснаците съобщиха, че са влезли в града.

84 държави и 13 международни организации подкрепят официално Украйна в оглавената от Киев анти-путин коалиция, заяви външният министър Дмитро Кулеба. Той отчете положителния ефект от санкциите и изолацията, наложени на руския президент. Призова обаче, че действията и санкциите трябва да продължат, докато Русия изтегли силите си от Украйна. Няма обаче знак, че Русия ще спре агресивните си действия, заяви Кулеба.

Той заяви на пресконференция, че Киев няма да капитулира при преговори с Русия.

Украйна е възвърнала контрол над втория по големина град Харков, съобщи областният управител Олех Синегубов. „Контролът над Харков е изцяло наш! Въоръжените сили, полицията и отбранителните сили работят, а градът се прочиства напълно от врага“, написа в „Телеграм“ Синегубов.


По-рано беше съобщено, че руски сили са влезли в Харков. Имаше информация и за улични боеве в града, а властите предупредиха за опасност от екологична катастрофа заради взривен през миналата нощ газопровод. Операторът на газопровода в Украйна обаче съобщи, че транзитът на руски газ до Европа през Украйна не е бил прекъснат, тъй като газопроводът не е бил повреден от взривовете. Харков е подложен на непрекъснати бомбардировки, разказа пред Българското национално радио проф. Михаил Станчев, който живее в града и преподава в тамошния университет:

Около столицата Киев атаките продължиха и през деня. Кадри показват пламъци и пушек, след руски ракетни удари близо до града миналата нощ. При един от ударите е бил подпален петролен терминал в град Василков, югозападно от столицата. Кметът на Киев Виталий Кличко заяви, че няма руски войски в града. Властите в столицата наредиха на гражданите да останат на закрито до понеделник сутринта. Хиляди хора спят в бомбоубежища и метростанции, докато други взеха от оръжията, разпространявани от властите, за да помогнат за защитата на града.

Съветник на украинския президент заяви, че Украйна контролира територията на запад от Киев, а руските войски не напредват на юг. „Те загубиха инициативата и сега не са в състояние да продължат активни военни действия“, смята Алексей Арестович.

Над 210 украински цивилни граждани са били убити, а над 1100 ранени след нахлуването на Русия, съобщиха властите.

Източник: БНР; Снимка: unian.info

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *