ЕК иска затваряне на цялото въздушно пространство за руски самолети

ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЕВРОПА

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че ще предложи на министрите на външните работи да приемат решение за затваряне на цялото небе на ЕС за руски самолети.

„Затваряме въздушното пространство на ЕС за Русия. Предлагаме забрана за всички самолети, собственост на Русия, регистрирани на нейно име или контролирани от нея. Те повече няма да могат да се приземяват, излитат или прелитат над територията на Общността. Нека бъда много ясна – това ще важи за всички руски самолети, в т.ч. и за частните на олигарсите“.

Фон дер Лайен каза още, че ЕС разработва инструмент за забрана на руските държавни медии „Русия днес“ и „Спутник“, за да не се разпространяват лъжи, които да оправдават войната на Путин.

Ще бъде приет и допълнителен пакет от санкции срещу Беларус, заради ролята й в руската инвазия в Украйна, спирайки „белоруския износ на продукти от минерални горива до тютюн, дърво и дървен материал, цимент, желязо и стомана“.

И накрая, „за първи път в историята Европейският съюз ще финансира закупуването и доставката на оръжия и друго оборудване за страна, която е атакувана“, каза Фон дер Лайен.

„Още едно табу падна. Табуто, че Европейският съюз не предоставя оръжие във война“, каза върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел в изявление преди среща на външните министри на ЕС.

Блокът има за цел да изхарчи 450 милиона евро от средствата на ЕС за оръжия за Украйна, посочи през агенция Ройтерс източник от Комисията, както и още 50 милиона евро за артикули като медицински консумативи.

Източник: БНР; Снимка: ЕПА/БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *