Общински съвет и Община Благоевград ще сформират работна група във връзка с гражданското недоволство срещу откриването на открит рудник в близост до три села

ТОП НОВИНИ

Община Благоевград и Общински съвет застават зад недоволството на гражданите от три благоевградски села срещу откриването на открит рудник. Двете институции се обединиха около идеята за сформирането на работна група, която да търси законов вариант за спиране на концесията, стана ясно преди минути по време на редовното заседание на местния парламент.

От името на гражданите на селата Лешко, Падеш и Габрово пред общинските съветници се изказа Деница Иванова, която заяви, че жителите на трите малки населени места са категорично против инвестиционното намерение на „Илинден мрамор“. По думите ѝ при евентуално разкриване на открития рудник съществуват рискове от образуването на задръствания, повреди по инфраструктурата, намаляване дебита на водоизточниците и сериозни запрашавания на въздуха, които могат да доведат до сериозни заболявания. Деница Иванова уточни, че са входирани 150 отделни възражения до РИОСВ.

Кметът на Община Благоевград Илко Стоянов коментира, че вече се обмислят варианти за ограничаване на процеса по реализиране на концесията чрез промяна в наредбите или общия устройствен план.

„Обединим ли се, ще намерим начин да спрем това инвестиционно намерение. Не мисля, че то ще е в полза на общината, дори напротив“, каза още той.

Председателят на Общински съвет Радослав Тасков от своя страна коментира, че и местната власт е разбрала за този концесия от медиите, което е сериозен пропуск в закона.

„Това искане за отдаване на концесия би следвало да е съгласувано с община и Общински съвет. Ще търсим всички законови мери, включително смятам, че няма човек, който да не е на ваша страна, Не мисля, че икономическите ползи за общината от тази концесия ще са такива, че да си заслужава да нарушим имиджа на селата, които представлявате“, добави председателят на местния парламент.

По предложение на общинския съвет Кирил Илиев бе постигнато съгласие за сформиране на работна група, която да направи бърза ревизия на случващото се и да направи всичко възможно за спиране на въпросната концесия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *