Ето кой има право на 400 лв. еднократна помощ за отопление

България ПОЛИТИКА

Служебният кабинет отпусна допълнителни 20 млн. лв. за еднократна помощ за отопление през зимата. За тази година тя ще е 400 лв.

„Взето бе решение от Министерски съвет за подкрепа на най уязвимите и социално слаби членове на нашето общество. За отоплителния сезон ние предоставяме целеви помощи за отопление, а тази година бяха направени няколко допълнителни стъпки. Това заяви служебния министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров на брифинг след заседанието на правителството.

„На първо време, бяха направени промени в условията за допустимост на лицата, които имат право да ползват целеви помощи за отопление. Предприехме и една безпрецедентна стъпка – увеличихме размера на помощна с повече от 20%, като така изцяло бяха отразени промените в инфлацията. Сега тази помощ е 623,55 лв. – това е помощ, която се отпуска еднократно, така ме лицата да направят избор в алтернативите за отопление. Знаем, че продължава да има регулиран пазар на цената на ел. енергията, така че хората имат възможността да направят най-добрия избор за отопление“, заяви министърът.

„И още един допълнителен елемент в тази посока – сключи се споразумение между Министерство на труда, Агенцията за социално подпомагане от една страна, и Министерство на земеделието, които в лицето на държавните горски стопанства предоставят дърва за огрев на хората, имащи право на помощи за отопление при изключително занижени цени“, допълни още той.

Има ли спекула на пазара на дърва за огрев?

Той припомни, че срокът за кандидатстването за помощи е до 31 октомври, като уточни: „Към момента имаме повече от 360 000 заявления, очаквам те да се увеличат в края на месеца. За момента около 285 000 са онези, които са отпуснати помощи, лицата са ги получили вече и останалите, които са в процес на обработка, ще бъдат също включени към изплащането на помощите през следващия месец.“

Той поясни, че хората, подали молба за целева помощ за отопление, но получили отказ, ще получат еднократна помощ от 400 лв., при условие, че отказът е по причина или заради това, че диференцираният им доход за отопление е равен или по-голям от 40 лева, или заради това, че имат регистрация в бюрата по труда по-малко от 6 месеца. „Помощта ще се отпуска по два начина – всички, подали до момента документи за отпускане на социална помощ, но е отказана, ще я получават при облекчен ред и условия, без подаване на допълнителни заявления, а всички, които не са подали такива документи и отговарят на тези условия, могат да направят това в 14-дневен срок от датата на обнародване в ДВ на постановлението.“

Помощта се отпуска всяка година от 1 ноември, като размерът ѝ се определя от Министерския съвет. Миналата година размерът ѝ беше 300 лв.

„С това ние изпълняваме един допълнително поет ангажимент за осигуряване на допълнителна подкрепа за най-уязвимите в този отоплителен сезон и разширяване на обхвата на подкрепата, както и увеличение на размера на помощта“, добави Лазаров./новини бг, сн: архив бгнес

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *