Николов: Отмяната на диверсификацията на ядрено гориво цели да продължим да зависим от руското

България ПОЛИТИКА

„Целта на решението да се отмени диверсификацията на доставките на ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“ е България да продължи да бъде зависима от руското.“ Това отговори в студиото на БТВ бившият енергиен министър Александър Николов в отговор на настоящия.

„Двата блока на АЕЦ „Козлодуй“ и зависят изцяло на 100% от руското ядрено гориво. Проектът, който започна 2019 г., е труд на различни екипи, различни хора, на Агенция по ядрено регулиране и т.н. Той включва две възможности. Не може да се говори, че има  много американски и европейски компании, които доставят в експлоатация ядрено гориво“, добави той. 

ПП: Недопустимо е България да се хвърля обратно в хватката на зависимост при доставките на ядрено гориво

Едната от тези компании е „Уестингхаус“ и оперативният екип е бил на среща в АЕЦ „Козлодуй“, обясни Николов.

„България следва да диверсифицира ядреното си гориво поне на 50% от 2024 г. Целта това да се отмени е България да продължи да бъде зависима от руско ядрено гориво, нищо повече. Имаше среща в Козлодуй. Аз съм присъствал на тази среща и на срещата беше оперативният екип на „Уестингхаус“. В процедурата трябваше да се запази екип, който да гарантира диверсификацията на България и да гарантира независимостта“, каза той.

Според него на някого „пречи, че българската енергетика може да е независима“.

„Има изрична клауза, която споменава, че без лицензиране от страна на АЯР и спазване на всички мерки за сигурност България не може да има каквито и да е задължения. Не може да има каквато и да е доставка на ядрено гориво. На някой пречи това, че българската енергетика може да е независима и може да не зависи от един конкретен доставчик“, коментира бившият министър на енергетиката.

Министърът на енергетиката: Не продадох българските интереси, защитих ги

Той обясни, че работата по диверсификацията върви отдавна.

„Трябваше Агенция за ядрено регулиране и АЕЦ „Козлодуй“ да продължат работата си, която тече вече повече от 3 години. Това, което се опитвам да кажа, е нещо много просто. Когато човек с мандат от 2 месеца си позволява да вземе решение, което ще има 5 години ефект напред във времето – Дали това е нормално, ако това трябва да се измерва в пари – е страшно“, добави Николов./новини бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *