ГЕРБ след срещата с контактната група: Надяваме се някои от партиите да преосмислят позициите си, ще положим усилия до край

България ПОЛИТИКА

От ГЕРБ-СДС декларираха, че ще положат всички усилия за намиране на диалог между партиите в Народното събрание и се надяват някои от политическите сили да преосмислят позициите си.

„Непрекъснато се случва партиите в Народното събрание да променят позициите си и да излизат с нови. Надявам се да проявят отговорност. Ако можехме да направим управление сами, щяхме да го направим, но избирателят така ни е подредил. Залогът е голям. Залогът е българската политичекса система и бг граждани да имат пред себе си ясен път за изход от кризите, които се натрупват“, заяви Даниел Митов.

Томислав Дончев съзря еволюция в политическите партии през последните дни и също отправи призив за отговорност. Изтъкна, че от ГЕРБ-СДС по никакъв начин няма да си позволят правителство, съставено на базата на аритметично мнозинство. Дали са склонни да подкрепят правителство с друг мандат, Дончев коментира така:

„Ако първият не е събрал достатъчно подкрепа от втория, третия и петия, каква е политическата логика петия да искат сътруднимчество с първия? Това не означава „не“, нищо не означава, рано е“, заяви Дончев.

От контактната група изчакаха депутатите да изберат председател на Народното събрание. Вчера със 139 гласа „за“, 73 „против“ и 27 „въздържал се“ народните представители избраха Вежди Рашидов за председател на 48-ия парламент. Той бе номиниран от парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, ДПС, „БСП за България“ и „Български възход“. Против предложението гласуваха от „Продължаваме Промяната“ и „Демократична България“, „Възраждане“ се въздържаха.

Сформирането на контактната група беше обявена от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по време на първата му пресконференция след парламентарните избори. До момента писмени откази за срещи са получени официално от „БСП за България“ и „Продължаваме Промяната“./бнт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *