Енергийното министерство обсъжда да въведе еднакви цени за газа, тока и парното

България ПОЛИТИКА

Битовите потребители на парно, ток и природен газ да заплащат еднаква цена. Предложението идва от енергийното министерство, като целта е битовите потребители да бъдат защитени и да не да преминават от един източник на отопление към друг.

Служебният министър на енергетиката Росен Христов обясни, че мярката може да влезе в сила от 1 януари.

„Да има еднаква цена т.е. за крайния потребител, битовия потребител отопление на парно, газ или ток, нашето виждане е, че трябва да бъде на една цена. По този начин да избегнем, да не караме хората да си купуват климатици, да преминават от един вид на друг“, каза той.

Министерството е изчислило праг на потребление на електроенергия, след който да се заплаща по-висока цена.

„За зимния период данните показват, че едно домакинство консумира от порядъка на 800 квч на месец, което дефакто покрива 90% от потребителите. За летния период това е 300 квч на месец. Нашето предложение ще бъде до 800 квч зимата и 300 лятото енергията да се потреблява по субсидираните цени както е сега, а над това потребление количеството се заплаща по пазарни цени. Тук целим потребители, които разполагат с луксозни имоти със системи за отопление на басейни, сауни и т.н. да не бъдат компенсирани за тези консумации, за да има повече средства за останалите потребители“, обясни министър Христов.

Той ще предложи тези стойности на потребление на ток да бъдат гранични за компенсациите. На практика гражданите ще заплащат сметките си, а компенсациите ще се изплащат директно на енергийните дружества./бнт, сн: архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *