Прокуратурата ще иска екстрадиция на руския гражданин, заподозрян за хакерската атака срещу държавни институции

ТОП НОВИНИ

Прокуратурата ще иска екстрадиция на руския гражданин, за когото се предполага, че стои зад кибератаката в събота срещу 14 сайта на български държавни институции. Това каза за „Хоризонт“ говорителят на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова.

Тя отказа да каже името на заподозрения, както и как разследващите са стигнали до него, за да не се попречи на работата по делото:

„Колегите обаче проверяват още близо 150 лица. При кои от тях ще бъде установено евентуално, че имат съпричастност към извършеното престъпление, ще разберем, когато успеят да съберат всички факти по този случай. В момента се проверяват всички тези лица. Работи се съвместно с партньорските служби. Разследването предполага, тъй като има и международен елемент, да бъдат отправени и молби за правна помощ към няколко държави, което ще бъде сторено. Всички факти, които имат отношение към разследваното от нас престъпление, ние ще ги съберем и ще съобщим резултатите от тях“.

Петрова уточни, че ако руските власти не изпълнят искането за екстрадиция, разследването срещу заподозрения ще се води задочно./бнр

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *