Водачът на ГЕРБ в Пиринско оглавява Народното събрание?

БЪЛГАРИЯ ИЗБИРА

Деница Сачева от ГЕРБ потвърди появилата се преди дни информация, че Росен Желязков е номинацията на партията за председател на 48-ото Народно събрание. Това първо съобщи dir.bg на 11 октомври, цитирайки източници от партийната централа. Сачева даде интервю за NOVA, в което определи бившия транспортен министър Желязков като „безупречен професионалист“.

Юристът според нея е „диалогичен човек, който умее да обединява, а не да разделя“. „Надявам се да получи подкрепа“, каза още бившият социален министър от ГЕРБ. Припомняме, че президентът Румен Радев свиква парламента на 19 октомври. Първото заседание ще бъде открито от най-възрастния депутат – Вежди Рашидов от партията на Бойко Борисов. След това първата политическа сила на последните избори по традиция ще предложи председател от своята група.

Желязков бе главен секретар на Министерски съвет при първото правителство на ГЕРБ. В кабинета „Борисов 3“ стана министър на транспорта. Впоследствие беше депутат от същата формация в последните три състава на парламента. Името му нашумя в публичното пространство още докато ръководеше правителствената администрация. През 2013 г. избухна скандал, при който управляващата тогава ГЕРБ беше обвинена, че подготвя изборна измама, като напечата допълнителни бюлетини – над позволеното от закона количество за вота. Името на скандала идва от печатницата в Костинброд, за която се твърдеше, че печата допълнителните бюлетини. Тогава прокуратурата обвини Желязков, който обаче впоследствие беше оправдан от съда. В интервюто за NOVA Сачева каза, че в ГЕРБ имали кандидатури и за премиер, но не може да коментира в детайли. „ГЕРБ не е в изолация, ние спечелихме изборите. Как ще се формира мнозинство, ако не участваме и не дадем своите гласове? Има опит да се маргинализира вотът на 600 000 избиратели, което е абсолютно несериозно. Имаме идеи за кандидатури за премиер, но към момента не можем да споменем имена“, каза тя.

„Контактната група ще започне работа след конституирането на НС. Целта е тя да е съставена от равно отдалечени от различните партии хора. Няма пречка и от други формации да предлагат хора. Вече имаме потвърждение от други партии за включване в контактната група“, каза Сачева. Тя сподели, че партията ѝ ще положи всички усилия, за да състави редовен кабинет. „ГЕРБ сме единствените с програма с ясни решения и конкретни антикризисни мерки. Решенията, които сме предложили по време на предизборната кампания, ще бъдат облечени в законпроекти“, отбеляза тя и допълни, че руският посланик Елеонора Митрофанова няма място в НС и това е въпрос на защита на националното ни достойство. „Контактната група ще започне работа след конституирането на НС. Целта е тя да е съставена от равно отдалечени от различните партии хора. Няма пречка и от други формации да предлагат хора. Вече имаме потвърждение от други партии за включване в контактната група“, каза Сачева. Тя сподели, че партията ѝ ще положи всички усилия, за да състави редовен кабинет. „ГЕРБ сме единствените с програма с ясни решения и конкретни антикризисни мерки. Решенията, които сме предложили по време на предизборната кампания, ще бъдат облечени в законпроекти“, отбеляза тя и допълни, че руският посланик Елеонора Митрофанова няма място в НС и това е въпрос на защита на националното ни достойство. /Actualno.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *