Множество министерства са засегнати от руската хакерска атака

ТОП НОВИНИ

Хакерската атака срещу множества министерства е ясен криминален случай, който засяга устоите на българската държава. Това каза на брифинг главният прокурор Иван Гешев. 

Той уточни, че атаката идва от руския град Магнитогорск.

,,Обект на тези хакерски атаки са МВР,  Министерството на отбраната, Министерството на правосъдието, Конституционният съд“, обясни Иван Гешев.

Хакерската атака е срещу държавността и срещу множество български държавни институции. Тя е от територията на Руската федерация и по-конкретно от група хакери, базирани в руския град Магнитогорск, информира директорът на НСлС Борислав Сарафов.

,,Случаят е изключително сериозен за българската национална сигурност. Никой няма желание да не работи активно“, обясни главният прокурор.

По думите му два месеца е срокът за разследване.

Прокуратурата се самосезира по повод хакерските атаки срещу български сайтове

Атаката е била потенциално предвидима, защото сме част от ЕС и спазваме европейските ценности, каза още главният прокурор.

,,Специализираният софтуер ни даде възможност да проследим атаката до нейния зародиш – град Магнитогорск“, допълни Борислав Сарафов.

По думите му дали е едно лице, група хакери или държавна структура, или някой просто си играе, ще го установи разследването.

Надявам се по пътя на международната правна помощ да установим и конкретните лица, които стоят зад тази атака, а не само мястото, откъдето се прави опит за дестабилизиране на държавата, заяви Сарафов.

Той припомни, че това не е първата хакерска атака срещу държавата.

„Атаката срещу „Български пощи“ беше проведена също от територията на Руската федерация“, каза началникът на националното следствие. / Новини бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *