Явор Божанков: Първият мандат е обречен, освен ако ГЕРБ не се съберат с „Възраждане“

България ПОЛИТИКА

„Първият мандат, според мен, е обречен, освен ако ГЕРБ не се съберат с доскорошните си партньори от „Възраждане“, с които свалиха правителството, и ДПС, които не са им доскорошни партньори. Другата голяма тема е, че ГЕРБ и ДПС така са се сраснали на местно ниво икономически и политически, че да подкрепим мандата на ГЕРБ означава да подкрепим мандата на ДПС. Това няма да стане“, заяви в „Панорама“ Явор Божанков от „БСП за България“.

Според него БСП няма нищо против да е опозиция.

„БСП с това ръководство и в този състав е на правилната, метафорично казано светлата страна и докато това е така ние ще сме преграда пред реставрацията на стария модел на ГЕРБ и ДПС, на онзи модел на страх, няма значение в момента дали той е служебният кабинет, който включва ИТН, кадри на ГЕРБ и ДПС. В какъв формат и как се преформатират и прегрупират тези сили, ние достатъчно добре разпознаваме кое е правилно и грешно и ще стоим срещу реставрацията на този модел на управление“, каза Явор Божанков.

Той обясни, че посланикът на Русия трябва да бъде поканен при откриването на новото Народно събрание, защото трябва да се спазват определени правила, а те казват, че посланик, който има акредитация, се кани. Според Явор Божанков има и политическа причина – това е сценарий на ГЕРБ, който цели да раздаде други настроения в обществото.

Даниел Митов: Първият мандат не е прежален

Божанков припомни, че БСП е подкрепила парламентарната декларация, в която „ясно се казва кой е нападател и кой е жертва, кой е агресор и осъжда руската агресия“.

„За разлика от други политически сили ние не изпадаме в крайност – нито сме при тези, които казват, че ще работим само с „Газпром“, нито сме при тези, които казват, че България никога няма да работи с „Газпром“. Ние казваме, че ще работим с този, който предлага най-добри условия“, заяви Божанков.

По думите му е безпрецедентно искането на прокуратурата БСП да предостави документи от свои събрания.

„Главният прокурор по сигнал на Кирил Добрев се намесва във вътрешнопартийния живот на една партия. Това е нелепо, но пък е в реда на нещата – откакто служебният кабинет управлява разбрах едно – винаги има по-зле. Аз и моето семейство сме под постоянни проверки и репресии от всички държавни органи, което ме разочарова, защото заменихме един страх с друг страх. Ние не сме се борили и не сме протестирали над 200 дни, за да свалим ГЕРБ и да получим ГЕРБ на квадрат“, подчерта Явор Божанков./бнт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *