Шефът на фармацевтите в Пиринско К. Качулев: Хронично болни не се лекуват заради дефицит на медикаменти, липсите започнаха да се усещат при предишния министър Асена Сербезова

ТОП НОВИНИ

Здравният министър Асен Меджидиев призна за недостиг на 69 лекарства, нареди да се спре реекспортът

Лекарства за хронични заболявания изчезнаха от аптечната мрежа в Благоевград. Липсват препаратите вентолин, оземпик, метизол, предназначени за лечение на бронхиална астма, диабет и щитовидна жлеза, показа репортерска проверка на „Струма“.

„Инхалационния препарат вентолин не са ни доставяли от месеци. Няма и оземпик, който започнаха масово да изкупуват за отслабване. Такъв дефицит на лекарства досега не бях виждала“, признава фармацевтката в аптеката в МОЛ „Ларго“.

За острия дефицит на определени лекарства потвърди и председателят на УС на РФК – Благоевград, магистър фармацевтът д-р Константин Качулев. „Търговците от складовете на едро отказват доставки. Тези откази задължително трябва да се отбелязват в електронната система СЕСПА, която бе създадена, за да се наблюдава недостигът на лекарства. Когато той надхвърли определен процент от текущия месечен оборот, Изпълнителната агенция по лекарствата заедно с Агенция „Митници“ трябва да ограничи експорта. Алгоритъмът на отчитане обаче се промени преди една година и започна да отчита по-нисък дефицит, а липсите на лекарства са огромни. Вече има нелекувани пациенти, които започнаха да си набавят лекарства от Гърция и Турция. Това са медикаменти за хронично болни, които се отпускат по Здравна каса. Липсите започнаха да се усещат с назначаването на магистър фармацевта проф. Асена Сербезова за здравен министър, което е парадокс. Изходът от ситуацията е да се промени алгоритъмът за отчитане на дефицита на лекарства в системата СЕСПА, до която нито Фармацевтичният съюз, нито пациентските организации имат достъп“, заяви Константин Качулев.

Той добави, че в годините назад вече има случаи на спрян реекспорт на лекарства от предишните здравни министри Стойчо Кацаров и Кирил Ананиев.

Настоящият здравен министър Асен Меджидиев вчера в тв ефир призна за недостиг на 69 медикамента и заяви, че те ще бъдат стопирани за реекспорт, за да може да се подсигурява наличността им в аптечната мрежа. Министърът добави, че при предишния кабинет доста от медикаментите са извадени от списъка за наблюдение в системата СЕСПА. Защо е било направено и с каква цел, ще стане ясно след анализа, който се прави.

„Аз и екипът ми сме от хората, които са привърженици всяко едно нещо да се следи така, че населението да бъде максимално подсигурено с медикаменти, след това да мислим за населението в световен мащаб и дали ще реекспортираме медикаменти. Ние преди всичко трябва да мислим за нашето население в България, то да бъде подсигурено с абсолютно всичко и след това да мислим за реекспорта на медикаменти“, заяви служебният здравен министър./струма.бг, сн: архив дарик

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *