ОбС – Петрич прие нови глоби за изхвърляне на отпадъци на нерегламентирани сметища и старите коли

ПЕТРИЧ

Общинските съветници приеха нова наредба за управление на отпадъците и поддържане чистотата на територията на община Петрич. Предложението за въвеждане на нормативна рамка, направено от кмета Димитър Бръчков, срещна одобрението на общинските съветници на провелото се в четвъртък заседание. В наредбата са актуализирани глобите за изхвърляне на отпадъци на нерегламентирани места.

За физическите лица глобите варират от 300 до 1000 лв., а за юридическите лица имуществените санкции са от 1400 до 4000 лв. За изхвърлянето на опасни отпадъци от страна на фирмите минималната санкция е 10 000 лв., а максималната – 50 000 лв.

За първи път в организацията на сметосъбирането са включени контролни дейности от страна на общината за изоставените стари коли.

„Това е голям проблем за Петрич. Досега действията на общината за премахване на старите автомобили извън движение не бяха регламентирани. В новата наредба това вече е уредено, като преместването на тези автомобили ще се извършва на площадки общинска собственост. Собствениците на тези автомобили ще дължат еднократна такса за преместване от 30 лв. и 10 лв. за всеки ден престой на площадката”, разясни зам. кметът инж. Минка Салагьорова.

По нейно предложение на последната общинска сесия бе прието изменение и допълнение в наредбата за условията и реда за паркиране на пътни превозни средства на територията на общината, с което бяха одобрени паркоместа в една от конфликтните зони в центъра на Петрич. Те ще бъдат разположени на тясната улица „Тома Малев“ срещу бившия магазин на „Билла”, като част от „синята зона” в централна градска част, тъй като трафикът на автомобили и пешеходци там е много интензивен.

На сесията бяха приети поредица от предложения на общинското ръководство, касаещи одобрение на подробни устройствени планове – парцеларни планове на недвижими имоти, както и на трасета за външно ел. захранване в частни имоти./struma.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.