Страхотни новини за цената на газа през ноември

ТОП НОВИНИ

България ще има достатъчно количества синьо гориво за отоплителния сезон. Това увери изпълнителният директор на “Булгаргаз” Деница Златева в интервю по телевизия Bulgaria on air.

Те ще бъдат осигурени чрез обявените търговете за втечнен природен газ, както и чрез доставките на тръбен от Азербайджан. Според нея се очаква и цената на природния газ да е по-ниска за ноември. През октомври тя вече бе намалена с няколко процента.

Деница Златева (Булгаргаз): Очакваме цената на газа за октомври да е под 240 лева

В момента текат процедури за оценка на резултатите от първия от серията търгове, обявени от „Булгаргаз“ за втечнен природен газ. В него са участвали 8 фирми. „Тези конкурентни и открити процедури ще доведат до добра цена както за бизнеса, така и за потребителите. За едни цена, които към днешна дата ще бъде чувствително по-ниска от октомврийската“, посочи Деница Златева.

Отстъпките, предложени от компаниите, участващи в търга, са в пъти по-големи от тези, които страната е ползвала досега, посочи Златева.

Очаква се драстично поевтиняване на природния газ през октомври 

По-ниските ценови равнища се очаква да бъдат постигнати и чрез азерския тръбен газ, доставян през интерконектора, който заработи от 1 октомври. „За ноември количествата, които се предлагат са почти 5 пъти повече, отколкото ние търсим“, изтъкна Златева.

Въпреки сигурността на бъдещите доставки на природен газ от други източници, „Булгаргаз“ продължава да се опитва да възстанови преговорите с руската компания „Газпром“. Все още не е ясно дали ще се стигне до арбитражно дело срещу газовия гигант заради неизпълнените доставки./новини бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *