Крум Зарков: Изпълнили сме всички технически условия за прием в Шенген

ТОП НОВИНИ

„Не виждам никаква причина Румъния и България да бъдат разделяни“, подчерта Крум Зарков

Не виждам никаква причина Румъния и България да бъдат разделяни при приемането си в Шенген.Това заяви в студиото на „Събуди се” министърът на правосъдието Крум Зарков, коментирайки започващата в неделя среща на експерти от 15 държави, които ще анализират ситуацията с приемането на България и Румъния в Зоната за свободно движение.

„Не виждам защо Румъния да има по-голям шанс от нас. Ние имаме еднакви права. Още повече за Шенген нещата еволюират в правилната посока“, допълни той. 

Според него тази среща е поискана и от София, и от Букурещ, за да се демонстрира, че са изпълнения всички параметри от техническа гледна точка. „Решението ще е политическо, но последствията от него са практически. Има натиск, очевиден и силен по турската граница, която е външна за ЕС и трябва да бъде обезпечена със силите, които имаме, а не да ги разпиляваме. Става дума и за придобито от България на по-дълбоко интегриране в европейското пространство”, подчерта той.

По думите му се борим с усещането за беззаконие и липсата на справедливост от години и като че ли не напредваме нито на йота.

“Реформите ще се усетят , когато минем от високопарните фрази и непрекъснатите обвинения към работа и поставянето на проблемите там, където са. замерянето на различни институции с това кой е виновен и кой е опънал чадър, прикрива факта, че само ако нито една от институциите – чадър е възможен. Дори една да работи – чадър не би бил възможен в нито една. Тоест изводът е, че нито една институция не работи на достатъчно ниво – и не става въпрос само за Съдебната система”, подчерта той.

Той коментира и въпроса дали фигурата на главния прокурор в лицето на Иван Гешев ли е проблемът на Съдебната система или начинът по който е конструирана тя. „Проблемът е и в двете. Чувам как се казва от страни – вие се концентрирате само върху фигурата на главния прокурор и това не е правилно. Но от друга страна не е само това и не би могло да е само това. Преди да говорим за Велико народно събрание и промени в Конституцията трябва да помислим какво можем да направим в рамките на тази. На първо място да я спазваме”, категоричен е той./ нова тв, сн: архив


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *