Президентът Радев: Не подписах декларацията за Украйна в НАТО, защото това означава война между НАТО и Русия

България ВОЙНАТА В УКРАЙНА ПОЛИТИКА

Ще предоставя на партиите достатъчно време, така че да могат да обсъдят принципите и приоритетите и да се излъчи управленско мнозинство и правителство. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Прага.

„Очаквам да не забравят, че трябва да поставят на първо място интересите на българските граждани. Изключително важно е да имаме парламент, защото нашият български конституционен модел на властта се основава върху парламента“, коментира той.

На въпрос на БНТ защо не е подписал декларацията на източноевропейските лидери за присъединяване на Украйна в НАТО, президентът заяви:

„С пълна убеденост не подписах декларацията за присъединяване на Украйна в НАТО, защото това сега означава война НАТО – Русия. Аз ще продължа да бъда отговорен към българските граждани и като президент и върховен главнокомандуващ ще работя срещу въвличането на България във войната, без значение под какви красиви фрази това се прикрива. Трябва да гледаме на този въпрос изключително сериозно.“

„Демократична България“ ще внесе проекторешение за изпращане на оръжие в Украйна след свикването на НС

Той отговори на критиките на „Демократична България“ по негов адрес, както и на заявката им, че ще внесат проекторешение за изпращане на оръжие за Украйна в НС:

„Изумително е, че на фона на енергийната и икономическа криза в цяла Европа, „Демократична България“ бърза да тласне страната ни във войната, още дори преди да е свикан парламентът. Ако със същата страст, с която лобират за Украйна в НАТО, работеха за правосъдната реформа и за интересите на българските граждани, сега обществената тежест на тази формация щеше да бъде различна.“

Радев коментира и обсъждания таван на цените на газа в ЕС.

„Таван на цените на газа е тема, която само се дискутира в момента. Да, има желание да се справим с ценовата криза, но тепърва ще се обсъждат и на други съвети тези механизми. Лидерите препоръчаха на ЕК за следващия съвет на 20 октомври комисията да предложи стъпки така че да бъдат овладени цените, така че да има реформа на европейския пазар за газ“.

Лидерите на страните от ЕС заседаваха в Прага, тъй като Чехия в момента председателства Европейския съвет.

Лидерите на ЕС обсъждат в Прага новите санкции срещу Русия и енергийната криза

Срещата им се проведе ден след като в чешката столица се събра „Европейската политическа общност“, за да демонстрира единство и сътрудничество по отношение на сигурността и енергетиката. В дневния ред на лидерите на 27-те бяха новите санкции срещу Русия, мерки за стабилизиране на енергийния сектор и икономиките на страните-членки. Президентът Румен Радев представлява България./bnt

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *