ЕС с нов пакет санкции срещу Русия

ВОЙНАТА В УКРАЙНА СВЯТ

Таван на цените за руски петрол, превозван по море за трети страни и допълнителни ограничения за морския транспорт на суров петрол и петролни продукти също за трети страни оттам – тази мярка е залегнала в осмия санкционен пакет срещу Русия, който Съветът на ЕС прие днес.

Според новите санкции се забранява осигуряването на морски транспорт до трети страни на суров петрол от Русия и свързаните с него техническа помощ, брокерски и финансови услуги. Мярката трябва да влезе в сила от декември, а за петролни продукти оттам – от февруари догодина.

Ще се допуска изключение само в случаите, когато петролът и продуктите от него са закупени на или под установения ценови таван. Това ограничение ще започне да се прилага веднага, след като страните-членки приемат единодушно въпросния таван.

В новия санкционен пакет има забрана за внос на стоманени продукти от Русия, както и за износ на стоки от ЕС в авиационния сектор.

В списъка ще бъдат добавени хора и образувания, участвали в т-нар. референдуми в Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка области, работещи в сектора на отбраната на Русия, както и разпространяващи дезинформация за войната. Там ще попаднат и лица, които улесняват подкопаването на санкциите. На граждани на ЕС се забранява също така да участват в бордове на някои руски държавни предприятия. Решението ще бъде публикувано в Официалния вестник на ЕС съвсем скоро и ще влезе в сила веднага след това./бнр

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *