Бивш министър: По бюджета ще познаем следващото правителство

България ПОЛИТИКА

Парите в държавата не са свършили съвсем. Имахме години с излишъци, но това приключи преди доста време. Смятам, че когато държавата харчи много, тя прахосва тези пари и не се мисли занапред. Това заяви Николай Василев, бивш икономически министър, в ефира на БНТ.

„Преди 25 години държавата беше в голяма криза – когато заплатите бяха по няколко долара, а скоро средната заплата ще достигне 1000 евро. Безработицата клони към нула. Това изобщо не е огромна рецесия и депресия”, смята той.

Според него, ако няма редовни правителства, може да стане много по-голяма криза: „Аз съм убеден, че държавата е по-добре да се управлява без дефицити и дългове, когато няма нужда за това.”

За Василев последните години са били фискално безотговорни и това трябва да се спре. Той мисли, че не трябва да се променя данъчната политика.

„Безвремието, в което беше държавата година и половина, забави приемането на Плана за възстановяване с около година. Прогнозата ми е, че големи проекти до края на тази година няма да се осъществят, а ще „запълваме дупки”, каза още той.

„Смятам, че по-голямата част от българите смятат, че е по-добре да има някакво редовно правителство, отколкото никакво. Поредица служебни правителства не може да управляват сериозно държавата”, каза той и допълни, че по бюджета ще познаем следващото правителство.

За шансовете за ново правителство той коментира: „Много отдавна работих 8 години само в коалиционно правителство. Второто беше изключително сложно – между партии, по-противоположно от сегашните. Сакскобургготски казваше: „Нямат никакво значение нещата, които след 5 години няма да имат значение.”

„Смятам, че би имало успешно правителство и с първи, и с втория мандат. Партиите трябва да знаят, че техният електорат няма да ги изритат, ако влязат в коалиция, но е по-зле да не влязат в никаква коалиция”, заяви той.

„Според мен „Има такъв народ” не успя достатъчно добре да обяснят защо напуснаха предното правителство. Според мен го напуснаха, защото не беше достатъчно добро”, каза още Василев./новини бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *