ЦИК: Окончателните резултати ще са готови до четвъртък, рекордно ниска активност

България БЪЛГАРИЯ ИЗБИРА ПОЛИТИКА

Продължава обработването на изборните книжа. Окончателните резултати от вота се очаква да бъдат обявени до четвъртък, каза доц. Цветозар Томов от ЦИК. Тогава ще стане ясна и точната избирателна активност.

„От данните досега става ясно, че гласувалите са малко над 2,5 млн. души. Те ще се променят още малко тези данни, но вече спокойно мога да кажа, че това са парламентарните избори с най-ниска избирателна активност от всички проведени от 1990 насам.“, заяви доц. Томов.

От ЦИК очакват до края на деня да получат резултатите от всички секции. След това следва повторно въвеждане на данните и други етапи на обработка, които могат леко да се отразят на резултатите на партиите. Ето защо Цветозар Томов отказа да се ангажира към момента с това кои партии влизат в 48-ото Народно събрание.

Ако НСИ беше обявил данните от преброяването по-рано, това щеше да се отрази на разпределението на мандатите в избирателните райони, коментира Цветозар Томов.

Националният статистически институт обяви резултатите от последното преброяване на населението днес. Затова за разпределението на мандатите на отминалите избори са използвани данните от предишното преброяване на НСИ.

След като вече има нови данни за броя на населението, вероятно ще се наложи ЦИК да преразгледа разпределението на мандатите преди следващите избори, коментира още Томов./бнт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *