Кирил Петков: Би било безотговорно ГЕРБ да не сформират правителство

България ПОЛИТИКА

Разбираме, че над 500 хиляди души продължават да вярват, че България може да има съвсем друго бъдеще. През последните 7-8 месеца инфлацията заля цяла Европа и животът поскъпна. Хората се разочароваха, че животът стана по-труден, а не по-лесен, и това ги демотивира да гласуват. Това заяви съпредседателят на „Продължаваме промяната” Кирил Петков в сутрешния блок на БНТ.

„Ние се опитахме да базираме нашата кампания на стъпките, които ние направихме за 7 месеца. Това, което гражданите ще видят, е че ние сме много последователни. Следваме си обещанията. Слушах Карадайъ вчера и той каза: „Предизборният период е едно, следизборният е друго”. Не, при нас не е така. Няма да изневерим на тезата ни, че няма да направим коалиция с ГЕРБ”, смята Петков.

„Ние не бихме оспорили валидността на вота на гражданите, които сложиха ГЕРБ на първо място. Ние ще сме опозиция – ще бдим над всеки изхарчен лев. Ние не сме в политиката, за да печелим избори, а за да променим България.От нас ще дойде конструктивната опозиция. Иначе много важна роля – да сме коректив, бдителни и конструктивни. Няма да сме там просто на въпреки”, заяви той.

„Първата политическа сила носи голяма отговорност – когато хората са гласували да си номер едно, ти носиш отговорност да формираш правителство”, каза Петков.

ПП не си мени мненията и каузата – отказват всякаква покана от ГЕРБ за коалиция. Това е ценностен вододел, не е въпрос на политически уговорки. Обещанията са важни, ако са спазени, смята той.

Петков смята, че ГЕРБ имат голям избор от възможности за коалиция – обявиха, че ДПС е логичен партньор, а може да имат „златен пръст” с „Възраждане”.

Петков няма ясна представа за това къде стои „Български възход” на политическата сцена: „Нямам много добра идея какво представлява тази формация – знаем, че има части от АБВ, имаме и Стефан Софиянски, имаме поддръжка и от партия „Лидер”. Ще видим какво представляват в идните дни.”

ПП ще подкрепят всичко, което върви срещу модела „нулева толерантност към корупцията”, срещу това пенсиите да са малки, а шест фирми да получават много пари.

„Вотът на българския народ, макар да не е този, който се надявахме да е, трябва да бъде уважаван. Не мисля, че чрез политически машинации трябва да отнемане възможността тези хора с най-високите проценти да имат отговорността да направят правителство. Надявам се, че с „Демократична България” ще защитаваме тезите за антикорупция и други. Няма засега да сливаме групи”, смята Петков.

„Ние самите осъзнахме колко сложен е процесът на изчегъртване, но това ни мотивира – ние сме тук за дълго, докато не си постигнем мечтата. Следват местни избори. Ще се концентрираме и ще работим усърдно да променим България на всички нива. Ние сме тук с кауза”, допълни той.

Петков и Василев: Отговорността сега е на ГЕРБ, с тях коалиция няма да правим

„При тези мандати, би било безотговорно ГЕРБ да не сформират правителство. Това е отговорността да си победител. Мисля, че е задължително това, защото в противен случай ще се окаже, че правят една реторика – реално да не могат да носят политическа отговорност”, заяви Петков.

ПП винаги са „за” ревизия и смятат, че трябва да се направят всички проверки. „Не се притеснявам от проверки. След снощните резултати спах – няма от какво да се страхуваме.”

„Не се фокусирах въобще върху президента Радев, защото той не отиваше на избори на 2 октомври. Той управлява един служебен кабинет и в тази си роля трябваше той да си върши неговата работа, а ние да си комуникираме с хората в страната. Щеше да е разумно служебното правителство да продължи нашата политика, но всеки си носи отговорност за действията”, смята той.

Няма какво да откаже Петков от политиката: „Да имаме 20% от всички избиратели, а сме организация на 1 година, това ни даде сили да се борим.”/новини бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *