Между 50 ст. и 1 лев са поскъпнали зеленчуците в Благоевград тази година

ТОП НОВИНИ

Средно с петдесет стотинки до лев по-скъпи са сезонните плодове и зеленчуци на пазара в Благоевград в сравнение с миналата година. Според търговците повишението се дължи най вече на скъпите горива. По техни наблюдения хората купуват все по-малко количество, за да спестят пари.

На кооперативния пазар в Благоевград повечето продукти са родно производство. В момента най-търсени са зеленчуците за туршии и лютеница, както и за замразяване. Докато при някои продукти повишението в цената е минимално, с по 20 или 30 стотинки, при други достига до лев. Доматите и краставиците са сред най-скъпите.

„Ето сега тези чушки тук, дето са 2,50, миналата година бяха 1,80 лв. Скъпо е, разбира се, ама какво да правиш, трябва да се яде, зимата не знаеш докъде ще стигнат нещата, трябва да осигурим поне основното“, казва Лиляна Христова.

Сравнявайки цените на туршиите по магазините с домашно приготвените, повечето хора предпочитат да си ги направят вкъщи. Тази година обаче ще приготвят значително по-малко.

„Ще направя малко, но малко. Правя бърза туршия с карфиол, с морковчета и зеле, това е. Става за 3 дена и може после да си го ядеш“, обясни Любка Йорданова.

Търговци разказаха ,че за да запазят клиентите си са предпочели по-ниска печалба.

„Като хванем от горивото, после, амортизацията, като се счупи нещо, отиваш и после струва по-скъпо ремонтът. Всичко се калкулира и печалбата се намалява“, коментира Росен – търговец.

Тази година най-малко е увеличението при цената на ябълките. Килограмът струва между лев и двадесет стотинки до 2 лева./бнт, сн: архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *