Съдът реши: Бербатов не е президент и БФС незаконно е отменил конгреса на 18 март

СПОРТ

Кандидатът за президент на Българския футболен съюз Димитър Бербатов и неговия екип публикуваха решението на Софийския градски съд, че Конгресът на БФС от 18 март 2022 г. е бил незаконно отменен от футболната ни централа.

Въпреки това обаче от твърденията, които са публикувани от страна на Бербатов, се казва, че съдът е отменил и взетите от въпросния Конгрес решения, като е определил двуседмичен срок за обжалване. Това означава, че съдът не признава Бербатов за президент на проведения от самия него конгрес.

76 делегата от „конгреса“ на Бербатов го провъзгласиха за президент на БФС

Ето както написа бившият нападател във Фейсбук:

„Софийски градски съд реши, че Конгресът на БФС от 18 март 2022 г. е бил незаконно отменен от БФС! 

Съдът е отсъдил, че Общото събрание на БФС на 18 март 2022 г. е било свикано от Изпълнителния комитет на БФС при спазена процедура по Устав и е било незаконно отменено, противно на твърденията на БФС! 

За съжаление на всички желаещи скорошна промяна, съдът е решил, че БФС е опорочил изначално възможността да се проведе Конгрес на 18 март 2022 г., като е създал неяснота за провеждането му чрез бездействие на администрацията, която е допуснала публикуването на противоречива информация относно организирането на събранието (в Търговския регистър е публикувано, че събранието ще се проведе, докато на сайта на БФС пише, че е отменено). 

Според съда това е опорочило процедурата по определяне на делегати, защото с разгласяването на противоречива и невярна информация относно отмяната на Конгреса, БФС е попречил на повечето членове на сдружението да вземат реално участие в събранието и да упражнят законното си право на глас. 

Въпреки че се е съгласил с аргументите ни, съдът е стигнал до погрешения извод, че незаконосъобразните действия на администрацията на БФС са опорочили валидността на решенията на Конгреса. 

На тези единствени основания, вменени изцяло във вина на БФС, съдът е отменил взетите от Конгреса решения, като е определил двуседмичен срок за обжалване. Предстои обжалване пред Софийския апелативен съд. 

С оглед на направените констатации от съда в решението, считаме, че Изпълнителният комитет на БФС трябва незабавно да възстанови членските права на неправомерно изключените 62 клуба за участието им в напълно законно свикания и неотменен Конгрес на БФС на 18 март 2022г. БФС не е имал право да изключи тези клубове, като се позове на собственото си неправомерно поведение“.

/sportal.bg, сн: архив БГНЕС

1 thought on “Съдът реши: Бербатов не е президент и БФС незаконно е отменил конгреса на 18 март

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *