За войната между кучета и хора в Благоевград

ТОП НОВИНИ

Фактът, че обществото ни с години не може да се справи с бездомните животни, е една от основните причини днес да говорим за война между кучета и хора. „Благоевград превърна най-добрия приятел на човека, в най-големия му враг“ – това написаха в социалните мрежи жители на Благоевград, по повод последния случай с натровени животни, който провокира поредния рунд от тази война, която вече не е само между кучета и хора, а и между самите хора.

„В Благоевград вече се води война между хора и кучета“– това обяви на брифинг миналата сряда кметът на община Благоевград Илко Стоянов, след инцидента с натровените животни. По този повод,в същия ден бе проведена съвместна акция с представители на различни институции, относно кучетата, за които се твърди, че са внесени отвън на територията на община Благоевград. По думите на кмета Илко Стоянов, по време на акцията е установено едно от „депата“, от които се разпространяват кучета на територията на общината.

Проблемът е стар, но напрежението между кучета и хора е голямо и вече ескалира в обществото. Това, което установихме е едно от „депата“, които разпространяват кучета в община Благоевград. Това „депо“, което е маскирано като приют, държан от Фондация, всъщност е едно „депо“ за разпространение на кучета. Там се складират кучета, след което се разнасят на територията на общината. В случая са били установени две кучета, които е трябвало да бъдат разселени на старите гробища, без никакъв маркер. Организаторът, според мен, на цялото това нещо, е Бойко Гренцке. Същият този, който се представя за голям любител на кучета, същият, който работеше в Приюта и ме уверяваше, че знае как да се справи с проблема. Това е всъщност човекът, който е един от основните вносители на кучета и който е един от основните причинители на всичко това, което се случва в този град, включително и на домашните любимци. Защото, обществото дава своя отговор и вие виждате по какъв начин го дава, влязохме в една абсолютна война между кучета и хора“ – коментира на срещата с медиите кметът Илко Стоянов.

Той сподели още, че приютът на Бойко Гренцке край Логодаж е незаконен, според констатацията на служители от Дирекция „Строителен контрол“, а автомобилът, с който са превозвани двете кучета, е бил без необходимите документи и регистрация.

Илко Стоянов коментира и липсата на достатъчно адекватно на ситуацията законодателство. Градоначалникът заяви още, че ще бъде сигнализирана Националната агенция по приходите, която трябва да извърши проверка на стандарта на живот на Бойко Гренцке, който според него, бил много висок. Според кмета, „най-вероятно се използва канал за кучета, за да се печелят пари“.

Потърсихме за коментар и Бойко Гренцке, с когото сме ви срещали неведнъж в ефира на Радио Благоевград. Вече сме разказвали личната му история на осиновен и изоставен сирак, която е доста сходна с тази на част от бездомните животни. Затова, той решава да посвети живота си на грижата за тях. За целта, изгражда два приюта за бездомни кучета, като най-новият е край благоевградското село Логодаж. Обектът се стопанисва от създадената от Бойко Фондация „Център Оскар и Лора -2019“ за временно пребиваване на безстопанствени животни. Все още няма издадено разрешение за статута на обекта като „животновъден“, но от този понеделник ще бъде задвижена процедура по регистрацията му. Това съобщи за Радио Благоевград Бойко Гренцке, който коментира и останалите обвинения, отправени към него от кмета Илко Стоянов.

Това се неверни обвинения. Ние не сме си позволявали на територията на община Благоевград нито да изхвърляме животни, нито да ги тровим. От 20 години се грижа за бездомните животни, как мога да ги тровя? Проблемът идва от самата Община, от самия кмет и от Общинския приют. Ще заведем дело срещу кмета, заради тази обвинения“, категоричен е Бойко Гренцке.

По думите му, по време на проверката в приюта край село Логодаж, е бил притиснат от служителите, които са му  казали, че „приютът ще бъде бутнат и затова, трябва да си търси друга община“. Според Гренцке, всички опити досега, приютът да бъде узаконен и регистриран в Агенцията по храните като „животновъден обект“, са неуспешни.

Кметът Илко Стоянов си направи пиар акция на гърба на сирак, на бедно момче. Той е бил казал, че Фондацията изкарва милиони, че живея с висок стандарт на живот. Няма такова нещо. Живея с 300 лв. пенсия, която е по ТЕЛК, а кучетата се изхранват и обгрижват, чрез средства от дарители. Имам счетоводител, който описва всичко и приходи и разходи, всичко може да се проследи. Категорично заявявам, че не правя бизнес с кучета и не живея с висок стандарт. Кучетата се осиновяват от българи и от хора от европейската общност. Проблемите тръгнаха откакто работех в Общинския приют. Кучетата ми засега остават приюта в Логодаж. Оттук нататък, искам да намеря най-добрите адвокати, за да мога да осъдя кмета и Община Благоевград. Ще си търся правата по съдебен път. И да, има война между гражданите и животните“, сподели още Бойко Гренцке, който ни изпрати снимки на дома, в който живее в момента.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *